6 tips för att köpa en begagnad bil

Den som tänker köpa en begagnad bil är långt ifrån ensam. I Sverige byter mer än en miljon begagnade bilar ägare varje år.

Med så många årsmodeller och fabrikat är det utan tvekan en utmaning att göra bra köp. Vi har satt ihop en lista med tips för att köpa den perfekta begagnade bilen.

På vår webbplats finns även tips på billiga billån (även för den med dåligt kreditbetyg) för finansiering av bilköp.

Begagnad bil lån

1: Hur mycket bil har du råd med?

En tumregel: om du tar ett lån för att betala för din bil, bör bilen inte kosta mer än 20 % av din inkomst.  Om du håller dig till en stram budget, kanske du kan spendera ännu mindre.

Begagnade bilar kommer att behöva lite extra uppmärksamhet från tid till annan: nya däck, underhåll och liknande. Sedan finns det andra ägandekostnader som säljaren ibland glömmer att redogöra för, såsom bränsle och försäkring.

Om garantin på bilen du planerar att köpa har gått ut, kan det vara en bra idé att avsätta en slant till en reservfond för att täcka eventuella oväntade reparationer.

2: Gör en lista med favoritbilar

Det är ingen hemlighet att Volvo, tyska och japanska fabrikat är bra även som begagnade. Men de kan kosta några tusen mer än en jämförbar Ford eller Kia, även om det går att hitta bra begagnat även här.

Så om du är ute efter att spara pengar är förslaget att du gör en lista med tre bilar som uppfyller dina behov och faller inom din budget.

3: Kontakta säljaren

När du hittat ett intressant objekt, ring säljaren först. Detta är ett bra sätt att upprätta en relation med säljaren och kontrollera informationen om bilen. Du kan fråga varför de vill sälja bilen och om den har några mekaniska problem.

Ibland säljaren kommer att nämna något som inte var med i annonsen som kan ändra ditt beslut att köpa bilen. Det är bra att ha ett frågeformulär förberett så att inga detaljer glöms bort.

Den sista punkten att diskutera är det begärda priset på bilen. Även om många människor är frestade att förhandla redan innan de har lagt ögonen på bilen, det är bättre att vänta och inte verka för angelägen. När du väl ser bilen, titta efter eventuella skavanker som kan motivera en prissänkning.

Om det går bra, gör upp om ett möte för att provköra bilen. Om möjligt, gör det medan det fortfarande är ljust ute. Det gör det lättare att se bilens skick.

4: Provkör bilen

Testkörning en begagnad bil är det bästa sättet att veta om detta är rätt bilmärke och modell för dig. Det är också ett bra sätt att bedöma just denna bils skick. Fokusera helt på bilen och lyssna noga efter eventuella missljud. Här är några saker att kontrollera:

  • Är det lätt att komma in och ut ur bilen utan att böja eller banka i huvudet?
  • Finns det tillräckligt med last- och benutrymme? Kom ihåg att prova att sätta dig i baksätet också.
  • Är körställningen bekväm? Sitter du för lågt, för högt eller lagom i bilen? Kan du luta eller justera ratten för en bekvämare körning?
  • Är sätena bekväma? Är de lätt justerbara?
  • Hur är synlighet? Kontrollera backspegeln och sidospeglarna. Leta efter potentiella blinda fläckar.
  • Använd din näsa. Luktar det gas, olja eller något galet?
  • Kolla in däcken. Hur gamla är de? Finns det tillräckligt med mönster kvar?
  • Hur är bromsarna? Hur kort är bromssträckan? Gnissla det?

Öppna motorhuven. Du behöver inte veta mycket om bilar för att se om något ser fel ut. Om något läcker, ångar eller täckt av olja, är det dags att ställa frågor.

Fungerar strålkastare, bromsljus och övriga indikatorer? Testa dem för att vara säker.

Efter provkörning frågar du ägaren eller återförsäljaren om du kan se serviceboken. Den kommer att visa om planerade underhåll har utförts.

5: Inspektion

Om du gillar bilen, överväga att få den inspekterad av en mekaniker innan du köper den.

En privat säljare sannolikt att tillåta det utan att protestera, annars är något fel. Du får räkna med att betala inspektionen själv.

6: Gör en bra affär

Gör en bra bilaffär

Om du är säker på att du hittat rätt bil och vill slå till – se till att ha pengarna beredda. Man säljer sin bil av många anledningar men en kan vara av ekonomiska skäl.

Genom att ta ett billån och ha pengar på fickan redan innan förhandling befinner du dig som köpare i ett bra läge. Säljaren är sugen på att snabbt få pengarna i handen och kan gå med på en avsevärd prissänkning om betalningen kan ske omedelbart och utan dröjsmål.

Förhandling behöver inte vara en utdragen, jobbig upplevelse. Om du har rimliga förväntningar och har en plan, är chansen stor att du kan göra en bra affär ganska snabbt och enkelt:

Bestäm i förväg hur mycket du är villig att betala för att få bilen. Men börja inte med detta nummer i din diskussion.

Ta först upp alla faktorer som du anser motiverar en prissänkning. Detta ska vara saker som inte funnits med i t.ex. annonsen utan framkommit senare.

Gör ett öppningserbjudande som är lägre än ditt högsta pris.

Om du och säljaren kommer fram till ett pris som låter bra för dig är det bara att slå till.

Privatfinansiering av bilköp

Det är inte nödvändigt att ansöka om ett speciellt billån för att köpa en begagnad bil. Det är enklare, snabbare och oftast billigare med ett vanligt lån utan säkerhet (blankolån). Genom att använda en privatfinans lösning för att finansiera ett bilköp går det att få bättre och flexiblare villkor. Det är heller inte nödvändigt med dokument och pantsättning av bilen.

Mer att veta

Teknikens värld: Rekordmånga begagnade bilar säljs i Sverige

Vibilägare: Guide privatleasing