Låna pengar med hög kreditvärdighet 2022

17 januari 2022

Långuide.se

För den som har en hög kreditvärdighet finns det 2022 många låneerbjudanden som ger möjlighet att låna pengar snabbt med låg ränta med enkel ansökningsprocess. Det är enkelt att få ett privatlån även med högt lånebelopp men det är mer än bara inkomsten som avgör om lånet blir godkänt.

För att få det billigaste lånet räcker det inte med en hög inkomst. Långivare tittar även på andra variabler som fast anställning och skuldkvot (befintliga skulder i förhållande till inkomsten).

Kreditbetyget är den viktigaste faktorn för att få ett lån och inkomsten är av helt avgörande betydelse för kreditvärderingen.

En högre lön innebär ju att mer pengar finns tillgängliga varje månad för att betala av lånen. Inkomsten sätter gränsen för det högsta lånebelopp som det är möjligt att få.

Inkomsten är inte den enda faktorn som leder till en hög kreditvärdering. En lånebedömning baseras på flera faktorer, inklusive inkomst och kreditbetyg, men dessa är separata pusselbitar.

"För alla tillfällen och behov"
📈 Från 5.79 %
📅 2 - 15 år
💸 10 - 400 000 kr
Lån Svea Ekonomi
Lån Svea Ekonomi
"Hur mycket får jag låna?"
📈 4.99 % - 22.99 %
📅 1 - 15 år
💸 5 - 600 000 kr
Lån Bank Norwegian
Lån Banknorwegian
"Flexibilitet när du behöver det"
📈 4.9 % - 19.9 %
📅 1 - 12 år
💸 10 - 500 000 kr
Lån Komplett Bank
Lån Komplett Bank

Låna med högt kreditbetyg 2022

Kreditbetyg

Ett kreditbetyg anger en sannolikhet för att en kund ska misslyckas med att återbetala sitt lån och beräknas på både individ och gruppdata.

För att generera en kreditvärdering går ett datorprogram igenom kreditupplysningar och annan tillgänglig information;

 • Om och hur länge personen lånat pengar tidigare
 • Om aktuella lån betalas enligt plan
 • Sena betalningar
 • Hur det finns skulder (hur mycket, och vilken typ av skuld)
 • Annan offentlig information (t.ex. konkurs eller juridiska domar från borgenär)
 • Om det skett ansökningar om lån eller om det skett stora förändringar i något av ovanstående
 • Bostadsadress
 • Anställningar

Mer information finns tillgänglig på kreditvärderingsinstitutens webbplatser och kan även fås av långivaren. Den data som används kommer från offentliga och privata register.

Förutom att titta på kreditbetyget kan en långivare vilja veta mer om hur kunden får sin inkomst.

En otillräcklig inkomst är den vanligaste anledningen till avslag på en låneansökan. Ofta kan ett erbjudande om ett lägre lånebelopp följa med ett avslag på grund av för låg inkomst i förhållande till lånebeloppet.

Lån med låg skuldkvot

Skuldkvoten är lånens storlek i förhållande till inkomsten: en kreditgivare får enligt lag endast låna ut pengar till konsumenter som har förmåga att klara av att betala tillbaks lånet.
Hög kreditvärdighet
En metod för att göra det är att beräkna skuld till inkomst relationen.

Den disponibla inkomsten sätts i relation till skuldbetalningar – och eventuella betalningar som krävs på nya lån. I allmänhet går det att låna så länge skuldbetalningarna är under 25 %.

Scoring modeller

Vissa långivare har egna scoringmodeller för att utvärdera ditt lån, men dessa modeller skiljer sig från en kreditvärdering. Inkomsten är en av de faktorer som används men hur den används varierar mellan olika långivare.

Inkomsten är en viktig faktor för att bli godkänd för ett visst lånebelopp. Tekniskt behöver den inte en del av kreditvärderingen utan avgör bara hur mycket det går att låna om alla andra uppgifter ser bra ut.

Inte tillräckligt hög kreditvärdighet för att få låna?

Om du inte har tillräcklig inkomst för att få godkänt på en viss lånesumma finns det fler alternativ:

 1. Betala av skulder så att skuldkvoten går ner.
 2. Öka din inkomst, antingen genom tjäna mer eller hitta en medsökare (deras inkomst kommer också att beaktas)

Låg kreditgräns trots en hög inkomst?

Det är en vanlig missuppfattning att en hög lön automatiskt innebär att det går att ta ett större lån.

Kreditbetyget eller sannolikheten för att i framtiden få betalningsproblem har mer att göra med en persons ekonomiska beteende än inkomsten i sig.

En rörig personlig situation med många jobb- och adressbyten kan göra det svårare att få ett större lån trots en hög lön.

Nya lån med hög kreditvärdighet 2021

Under 2021 har ett flertal nya långivare etablerat sig på marknaden och det bästa lånet kan därför finnas hos helt nya lånekanaler. Ditt kreditbetyg är inte längre avgörande för att hitta ett bra lån. Nya algoritmer, artificiell intelligens och smartare sätt att se på återbetalningsförmågan gör att fler kan låna 2021 än tidigare.

Tänk på att de låneräntor som långivare annonserar är exempelräntor och inte nödvändigtvis de samma som de kommer att erbjuda just dig. De lägsta räntorna är normalt bara tillgängliga för ett ytterst fåtal kunder som kan erbjudas bäst villkor och få låna pengar med hög kreditvärdighet. Andra med inte så bra kredithistorik mer instabil sysselsättning eller lägre lön får sämre villkor.

Genom att jämföra nya lån kan det gå att se hur stora skillnaderna. Acceptera därför aldrig det första bästa nya lån erbjudande  som du får.

Nya privatlån 2021

Om du inte har tillgång till kontanter för att göra ett köp eller betala ner skuld på egen hand kan ofta ett vanligt privatlån vara den bästa lösningen. Privatlån är lån utan säkerhet som kan användas för alla tänkbara behov och situationer.

Konsumenter med bra kreditvärdighet kan kunder 2021 låna till en ränta mellan 4 och 10 % vilket är betydligt lägre än kreditkorts räntor och ett konkurrenskraftigt alternativ till andra metoder för finansiering.

Privatlån kan göra det lättare att finansiera renovering, köp av en bil, låna pengar till hästköp eller för att täcka upp oväntade utgifter.

Nya alternativa lån 2021

P2P eller person-person är lån mellan privatpersoner. Genom att lägga in sitt lånebehov på en marknadsplats för p2p lån går det kostnadsfritt att se vilka räntor andra personer är villiga att låna ut pengar till.

Hur påverkas kreditbetyget av ett nytt lån?

Hos upplysningsföretag som UC kan en ansökan om ett nytt lån innebära att kreditbetyget tillfälligt går ner. Men i det långa loppet påverkas kreditbetyget endast negativt om lånet missköts. En låntagare som betalar ner skulden enligt plan kan få en förbättrad kreditvärdighet trots att de har ett utestående lån.

Detta inträffar eftersom det vid en kreditupplysning framgår hur mycket av beviljade krediter som har betalats av. Detta sänker procentandelen av de tillgängliga krediter som används.

Om lånet inte betalas i tid kan det sägas upp och i förlängningen leda till en betalningsanmärkning.

Checklista nytt lån

 • Låg ränta och konkurrenskraftigt erbjudande
 • En ränta som är lägre än kreditkort
 • Kan användas för att finansiera alla behov och kostnader
 • Lätt och enkel ansökan med svar direkt
 • Kräver ingen säkerhet
 • Utbetalning av pengar snabbt – inom 1-5 arbetsdagar

Med erbjudande om ett nytt lån kan det definitivt vara värt att sätta press på den egna banken. Banker är angelägna om att du ska samla alla dina affärer. Om en kund börjar göra affärer på andra håll finns risken att han eller hon flyttar även andra bankprodukter. Genom att påpeka det för den egna banken kan det gå att få ner priset. Men om det inte går finns antagligen det bästa lånet någon annanstans.

Om lånet är till för att köpa en ny bil, åka på semester och det inte är nödvändigt just idag kan det vara bättre att spara pengar på ett sparkonto med hög ränta och göra ditt bästa lån till ett lån från dig själv.

Källor

Långuide.se Blogg: Genomsnittsinkomst Sverige

SCB: Lönedatabasen

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics