Lån med hög kreditvärdighet

Hög kreditvärdighet

För den som har en hög kreditvärdighet finns det många bra låneerbjudanden med låg ränta och snabb och enkel ansökningsprocess. Det är enkelt att få ett privatlån även med högt lånebelopp men det är mer än bara inkomsten som avgör om lånet blir godkänt.

För att få det billigaste lånet räcker det inte med en hög inkomst. Långivare tittar även på andra variabler som fast anställning och skuldkvot (befintliga skulder i förhållande till inkomsten).

Kreditbetyget är den viktigaste faktorn för att få ett lån och inkomsten är av helt avgörande betydelse för kreditvärderingen.

En högre lön innebär ju att mer pengar finns tillgängliga varje månad för att betala av lånen. Inkomsten sätter gränsen för det högsta lånebelopp som det är möjligt att få.

Inkomsten är inte den enda faktorn som leder till en hög kreditvärdering. En lånebedömning baseras på flera faktorer, inklusive inkomst och kreditbetyg, men dessa är separata pusselbitar.


icabankenICA Banken har bra villkor på stora lån mellan 200 – 400 000 kronor för låntagare med hög kreditvärdighet.


Låna med högt kreditbetyg

Kreditbetyg

Ett kreditbetyg anger en sannolikhet för att en kund ska misslyckas med att återbetala sitt lån och beräknas på både individ och gruppdata.

För att generera en kreditvärdering går ett datorprogram igenom kreditupplysningar och annan tillgänglig information;

  • Om och hur länge personen lånat pengar tidigare
  • Om aktuella lån betalas enligt plan
  • Sena betalningar
  • Hur det finns skulder (hur mycket, och vilken typ av skuld)
  • Annan offentlig information (t.ex. konkurs eller juridiska domar från borgenär)
  • Om det skett ansökningar om lån eller om det skett stora förändringar i något av ovanstående
  • Bostadsadress
  • Anställningar

Mer information finns tillgänglig på kreditvärderingsinstitutens webbplatser och kan även fås av långivaren. Den data som används kommer från offentliga och privata register.

Förutom att titta på kreditbetyget kan en långivare vilja veta mer om hur kunden får sin inkomst.

En otillräcklig inkomst är den vanligaste anledningen till avslag på en låneansökan. Ofta kan ett erbjudande om ett lägre lånebelopp följa med ett avslag på grund av för låg inkomst i förhållande till lånebeloppet.

Lån med låg skuldkvot

Skuldkvoten är lånens storlek i förhållande till inkomsten: en kreditgivare får enligt lag endast låna ut pengar till konsumenter som har förmåga att klara av att betala tillbaks lånet.

En metod för att göra det är att beräkna skuld till inkomst relationen.

Den disponibla inkomsten sätts i relation till skuldbetalningar – och eventuella betalningar som krävs på nya lån. I allmänhet går det att låna så länge skuldbetalningarna är under 25 %.

Scoring modeller

Vissa långivare har egna scoringmodeller för att utvärdera ditt lån, men dessa modeller skiljer sig från en kreditvärdering. Inkomsten är en av de faktorer som används men hur den används varierar mellan olika långivare.

Inkomsten är en viktig faktor för att bli godkänd för ett visst lånebelopp. Tekniskt behöver den inte en del av kreditvärderingen utan avgör bara hur mycket det går att låna om alla andra uppgifter ser bra ut.

Inte tillräckligt hög kreditvärdighet för att få låna?

Om du inte har tillräcklig inkomst för att få godkänt på en viss lånesumma finns det fler alternativ:

  1. Betala av skulder så att skuldkvoten går ner.
  2. Öka din inkomst, antingen genom tjäna mer eller hitta en medsökare (deras inkomst kommer också att beaktas)

Låg kreditgräns trots en hög inkomst?

Det är en vanlig missuppfattning att en hög lön automatiskt innebär att det går att ta ett större lån.

Kreditbetyget eller sannolikheten för att i framtiden få betalningsproblem har mer att göra med en persons ekonomiska beteende än inkomsten i sig.

En rörig personlig situation med många jobb- och adressbyten kan göra det svårare att få ett större lån trots en hög lön.

Källor

Långuide.se Blogg: Genomsnittsinkomst Sverige

SCB: Lönedatabasen

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics