Är Bitcoin en bubbla?

Bitcoin bubblaPriset på Bitcoins slår nya rekord varje vecka och allt fler vill vara med och tjäna pengar. Det är enkelt att köpa Bitcoins, det är bara att ta fram kreditkortet och välja valfritt belopp att skicka iväg. Det är därför fler än någonsin som får chansen att hoppa på tåget (vilket kan tala för att det kan ånga vidare ett tag till).

Precis som vid alla andra bubblor är det de minst informerade som känner sig manade att göra ett klipp strax innan det faller samman. Taxichaufförer, hårfrisörskor, fan och hans moster. Alla kastar de sig in och satsar en slant med samma iver som när jackpotten på Lotto når rekordnivåer.

Varför köper så många Bitcoins? Jo, priset stiger ju!

Den enklaste definitionen på en finansiell bubbla är att en stor del av efterfrågan kommer från köp som görs enbart i syfte att sälja vidare till ett högre pris (den sista idioten är ju inte född).

På bostadsmarknaden är bara en del av köpen spekulativa, det är ändå tillräckligt för att priset ska skena iväg och nå en felaktig nivå. I spekulationsbubblan Bitcoin gäller det i stort sett all efterfrågan. De flesta vet inte vad de köper, de bara ”hänger med”. Som lök på laxen har den våldsamma prisökningen och volatiliteten gjort att det inte längre finns någon naturlig efterfrågan eller användning för Bitcoins. Den har blivit oanvändbar av följande anledningar;

Bitcoin är för dyr

Den genomsnittliga transaktionskostnaden har stigit till över 200 kronor vilket gör Bitcoin helt oanvändbar inom exempelvis e-handel.

2. och för långsam …

Volatiliteten är så hög att priset kan ha hoppat upp och ner flera procent innan en transaktion har blivit genomförd.

Världens största återförsäljare av spel Steam har tagit bort Bitcoins som betalningsalternativ då den inte går att använda.

Är Bitcoin en valuta?

För att Bitcoin skulle kunna fungera som en världsvaluta skulle den behöva stiga till en miljon dollar . Detta faller på sin orimlighet eftersom transaktionskostnaden följer med uppåt och göra den än mindre användningsbar än vad som redan är fallet. Ett moment 22 och tillbaks på ruta ett.

Bitcoin kommer aldrig att kunna ge någon avkastning och det kommer aldrig att gå att ta ett lån i Bitcoin eftersom priset hela tiden måste gå upp.

Bitcoin är en felkonstruktion

Det kommer aldrig att finnas mer än 21 miljoner Bitcoins. Detta framhävs av förespråkare som en stor fördel gentemot s.k. Fiatvalutor. Centralbanker kan alltid trycka mer pengar och förstöra dess värde vilket inte går med Bitcoins.

Detta är fundamentalt feltänkt. För att en valuta ska kunna vara användbar måste penningmängden växa i takt med ekonomin, i annat fall skulle det hela tiden vara brist på pengar med deflation och ekonomisk kris som följd.

Virtuell kvasitillgång

Bitcoin är inte en valuta utan en virtuell kvasitillgång med enda funktion än att dölja illegala transaktioner på nätet. Med dagens ”marknadsvärde” värderas denna avkastningsbefriade tekniklösning till 2500 miljarder kronor.

Referenser

Steam stops accepting payments in bitcoins

Bitcoin millionaire: Don’t invest in bitcoin

 

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics

Publicerad i Bitcoin Taggar: , ,