Enkla lån – fyra alternativ för att låna utan säkerhet

några enkla lånMed ett billigt lån utan säkerhet går det att låna pengar till nästa alla ändamål. Du kan använda pengarna för att starta ett företag, lägga om dyra lån eller till vad som helst. Men innan du lånar gäller det att se till att förstå hur dessa lån fungerar och vad alternativen är.

Ekonomen - hitta det bästa lånet

Grunderna i lån utan säkerhet

  • Ett lån utan säkerhet använder vårt goda namn som insats. Motsatsen är exempelvis hypotekslån med säkerhet i en bostad – om inte lånet återbetalas har långivaren rätt att sälja bostaden.
  • Med blankolån har ingen egendom pantsatts som säkerhet. Detta gör dem lite mindre riskabla för dig (låntagaren) eftersom konsekvenserna inte är lika omedelbar om du misslyckas att återbetala.
  • Långivaren, däremot, tar en större risk med ett oprioriterat privatlån. De har inte någon egendom att sälja för att omedelbart återvinna skulden, men naturligtvis finns det andra alternativ för att driva in betalningen (till exempel utmätning av lön). Eftersom långivarna tar en högre risk, tar de betalt för det i form av högre räntor för lån utan säkerhet.
  • Ditt kreditbetyg är en av de viktigaste faktorerna som avgör huruvida du kommer att få ett lån och vilket som är det högsta lånebeloppet du kan bli beviljad. Om du har en hög kreditvärdighet, betalar du lägre räntor och får fler alternativ tillgängliga.

Blancolån

Det finns flera typer av blankolån med för och nackdelar. Det gäller att välja det lån som bäst uppfyller dina behov samtidigt som det minimerar kostnaderna.

Blankolån är den vanligaste typen av privatlån. Som namnet antyder, ges lånet in blanco – med endast en signatur och ett löfte om att betala. Det behövs i många fall inte ens en underskrift på papper och penna. Med ett llån med e-legitimation blir låneavtalet bindande utan att några papper behövs skrivas under. Det finns alltid aktuella låneerbjudandenbra lån utan säkerhet från många banker och kreditföretag.

Kreditkort

Kreditkort är ett annat vanligt sätt att låna. När du använder ett billigt kreditkort finns pengar tillgängliga på kortet upp till en viss gräns. Du får inte ett engångsbelopp i början av lånet, som med ett blankolån istället lånar du i samband med inköp precis så mycket som behövs. Om du behöver mer pengar vid ett senare tillfälle är det bra att ta ut pengar från bankomaten eller handla upp till den avtalade kreditgränsen. Kreditkort är populära eftersom de gör upplåning lätt: när du är godkänd, kan du låna praktiskt taget omedelbart. Tyvärr, den ränta du betalar på kreditkort är generellt ganska hög.

p2p-lånPerson till person lån

Peer till peer är lån direkt mellan privatpersoner. Den största och mest populära svenska webbplatsen för p2p lån heter Lendify och där kan det gå att få ett billigare lån än vad som är möjligt hos vanliga långivare.

Lån med låg UC Score

Det är inte omöjligt att få ett lån med låg UC score, men det är svårt. Du har färre val och måste vara beredd på att betala mer än en låntagare med högre inkomst. I vissa fall kan det vara helt omöjligt och då är det bara att jobba för att bygga upp kreditvärdigheten till en tillräckligt hög nivå för att bli beviljad ett lån.

Det bästa sättet att förbättra sin kreditvärdighet är genom att prioritera återbetalning av skulder i tid – även små lån kan göra skillnad.

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics

Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,