Krediter med låg kreditvärdighet

kreditvarderingAtt få lån med låg kreditpoäng är ett problem för många konsumenter. När du vill ta ett lån från en bank eller finansinstitut görs en bedömning av låntagare baserat på en kreditprofil. Kreditvärdering är vad långivaren använder sig av för att bilda en uppfattning av kundens återbetalningspotential.

Att bli placerad i ett fack för mindre önskade lånekunder på grund av dålig kreditvärdighet är vanligare än vad många konsumenter vet. Vad ännu färre kanske vet är dock att det finns många olika långivare som gärna lånar ut pengar även till personer med låg kreditvärdighet och svagt kreditbetyg. Det gäller bara att hitta det bästa lånet för situationen.

Låneansökningar blir ofta avvisade av banker och finansinstitut på grund av låg kredit värdering eller en negativ lånehistorik. Dåliga betyg kan bero på en mängd skäl som gamla lån, försenade återbetalningar, felaktig information som mottagits av banken eller upprepade ansökningar om lån. En kreditpoäng kan alltid förbättras, men detta tar tid. Den som är i akut behov av ett lån inte har en allt för imponerande kreditvärdering har som tur är flera alternativ.

Varför kan kreditvärdigheten gå ner?

Det finns många orsaker till att en kreditvärdighet kan gå ner. Det första som associeras med kreditbetyg är lån med betalningsanmärkningar men det finns många andra orsaker till att kreditvärdigheten kan justeras ned. Att byta adress många gånger på grund av nytt jobb kan indikera en osäker tillvaro. Långivare vill se stabila ekonomiska förhållanden som inte ändras allt för mycket och ofta.

Några tips för konsumenter med dålig kreditvärdighet

Om make, vän, släkting eller sambo har en bättre kreditpoäng är det bättre chans att få lån med en gemensam ansökan. En gemensam låneansökning har mycket högre chans att bli beviljad.

Samla dåliga lån

Den som dragit på sig dåliga lån som blir till hög ränta på grund av tidigare dålig kreditvärdighet kan samla lån till ett större och på så vis sänka månadskostnaden. Det blir billigare med ett större lån till lägre ränta än många små och dyra lån.

Undvik lån med UC

Konsumenter som vet med sig att de har dålig kreditvärdighet bör undvika att söka smslån där uppgift som kontrolleras direkt leder till avslag. Välj istället lån utan UC kontroll så ökar chanserna. En annan anledning till att undvika lån med UC är att många förfrågningar i sig sänker kreditvärdigheten.

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics

Publicerad i kreditvärdighet, UC Taggar: , ,