Öka chansen att få ett banklån

battre_chans

Många söker råd för att få reda på hur det går till att få ett ett lån. De vill veta hur de ska förhålla sig till sin bank och vad kan de göra för att förbättra sannolikheten för att få låna pengar utan säkerhet. Denna artikel kommer att presentera några användbara tips som du kan använda innan du vänder dig till en bank eller annan finansiell institution och ansöker om kredit.

Syftet är att ge dig den bästa chansen att få låna pengar. Det första steget du måste ta är att ta reda på vad din nuvarande kreditstatus är. Alla banker och finansiella institutioner tar lånebeslut baserat på en kreditpoängsättning. Denna poäng är det viktigaste beslutsunderlaget för att avgöra om en kredit beviljas eller inte. I Sverige finns det flera kreditupplysningsföretag, ett av de största är UC (Upplysnings Centralen). Det går att gratis kontrollera uppgifter hos kronofogden och även ta en kreditupplysning på sig själv. Detta är viktigt att kontrollera även om du känner att din kreditvärdighet är god. Det kan finnas felaktigheter som går att rätta till.


Letalån - hjälp med lån

Letalån

Gratis hjälp att hitta lån på 5 minuter

Endast lån över 30 000 kronor

Minsta årsinkomst 100 000 kronor

Mer om Letalån


Efter att tagit reda på din kreditvärdighet kan du sedan söka efter bäst långivare. Detta är ett avgörande beslut eftersom vissa banker endast kommer att låna ut pengar till dem som har höga löner och bra kredit. Dina chanser till framgång kan förstärkas om du söker upp en bank som accepterar sökande som kan ha haft kreditproblem tidigare. Om du är i en bra position och kan välja mellan olika långivare är det viktigt att du undersöker villkoren noggrant för att hitta den bästa räntan. Ett lån till fast ränta är mycket bättre än rörlig, eftersom du då kan planera din ekonomi på lång sikt, i vetskap om att beloppet kommer att förbli detsamma varje månad tills det är återbetalat.

När du har hittat ett lån som passar dina behov och en lämplig långivare är det en god idé att titta närmare på villkoren för lånet. Många långivare kommer att erbjuda lån med betalningsskydd som en tilläggstjänst. Det kostar en liten månadsavgift, men detta skydd kan vara ovärderligt om du blir sjuk eller arbetslös. Under dessa omständigheter kommer detta skydd att ta hand om betalningarna. Du bör också studera vad som händer om du missar en betalning. Vilket ansvar har du som låntagare under dessa omständigheter och vad är det som förväntas av dig?

Slutligen bör du tala med rådgivare på banken eller den tilltänkta långivaren före och efter din kreditansökan. De kommer ge dig råd anpassade efter dina personliga förhållanden. Om du inte blir beviljad ett lån kan de ändå kanske ge råd eller en alternativ lösning för hur du kan förbättra din kreditvärdighet så att du har bättre möjligheter vid framtida ansökningar om kredit.

Öka chansen att få ett lån

Ansökan om lån

Det kan vara pirrigt att ansöka om ett lån för första gången. Att bli utsatt för en bedömning är alltid jobbigt, särskilt gällande något personligt som den egna ekonomiska situationen. Det kan vara svårt att veta hur en finansiell institution bedömer och väger olika uppgifter i en ansökan och vilken betydelse de har för dig och din chans att få ett lån.

Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan göra i täten och lån ansökan process att göra allting kör så smidigt som möjligt och förbättra dina chanser att vara godkänd.

Gör upp en budget

För medelstora och större lån fäster många långivare vikt vid hur privatekonomin sett ut under de tre sista månaderna. För större lån är det alltid en bra idé att kunna visa upp en budget. Det visar på god ordning och reda om räkningar betalas i tid och om du kan visa hur budgeten sett ut under de senaste månaderna. Sammanställ alla uppgifter i ett Excel, skriv ut det och ta med till banken.

Budgetposter

  • Inkomst
  • Fasta utgifter som hyra, el- och telefonräkning
  • Eventuellt sparande
  • Betalning av andra lån och kreditkort

Ju längre historik som kan presenteras desto bättre, men så länge det går att visa åtminstone tre månader av ordnad ekonomi bör det vara tillräckligt.

Kontrollera din kreditvärdighet

Om du har några tvivel om din kreditvärdighet kan du ta en upplysning på dig själv och få en kreditrapport. På vissa hemsidor går det att få en rapport gratis men för att få fullständiga uppgifter kan det kosta några tior.

Ansök om rätt lån

Vad är målet med lånet? Vad är det till för, hur fort vill du betala tillbaks och hur stort behöver det vara? Det finns små lån från några tusenlappar och stora lån upp till 500 000 kronor som går att få online. Det finns lån på ett år och lån med återbetalningstider på upp till 14 år. Fundera kring behov och önskemål och gör sedan efterforskningar för att se vilka lån är tillgängliga och vilka som passar bäst för dig. Ett väl avvägt belopp med ett tydligt syfte visar att du menar allvar med lånet och du inte bara är ute efter snabba kontanter att sätta sprätt på.

Långivare är ofta mer villiga att låna ut kontanter om pengarna ska användas till att samla lån.

Sammanställ information

Den som har bytt adress eller jobb flera gånger under de senaste åren kan få frågor kring detta, låntagare vill se stabila förhållanden och det kan därför vara bra att vara förberedd på förklaringar på eventuella oklarheter. En kreditupplysning kommer att avslöja dessa uppgifter ändå och det är bättre att höra det från dig direkt än att det ska dyka upp frågetecken kring om det även är andra saker som inte tagits upp i ansökan.

Skakig privatekonomi – skaffa en medsökande

Medsökande lån

I många fall är en låntagares inkomst inte tillräckligt hög för att få igenom en låneansökan. Om kreditbetyget är dåligt och är den enklaste metoden att förbättra chansen till ett lån att hitta någon med bättre privatekonomi som kan skriva under ansökan som medsökande. I

En medsökande är en person, (oftast någon från familjen eller en kompis) som lovar att betala tillbaka lånet i händelse att du inte klarar av det. De måste också tillhandahålla information om sin inkomst och samtycka till att en kreditupplysning tas. När du ansöker om ett lån med en medsökande är det inte bara enklare att få lån utan även räntan kommer att bli lägre. För ett större lån kan en medsökande inte bara göra det lättare att få ett lån utan även hjälpa till att spara pengar då lånevillkoren blir bättre.

Kreditupplysning på sig själv

MinUC: Se din egen kreditupplysing

Ratsit: Gratis upplysning på företag och privatpersoner

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics

Publicerad i tips, Uncategorized Taggar: