Låna 500 kronor?

Låna 500 kronor

Låna 500 kronor? För att kunna ta ett banklån på en femhundring får vi gå tillbaks hundra år i tiden. Bara för några år sedan skulle de flesta tycka att ett så litet lån kan det väl bara inte vara möjligt att ta?

Snabba internetbaserade betalningslösningar har sänkt hanteringskostnaden för lån så mycket att det idag finns flera långivare som erbjuder lån från så lite som 500 kronor.

Här går det att låna 500 kronor

Kundfinans

Hos Kundfinans kan nya kunder låna 500 kronor gratis i 30 dagar. Ordinarie kostnad är 100 kronor. Minsta inkomst 100 000kr.

Meddelandelån

Prova Meddelandelån med ett lån på 500 kronor – det är gratis i 15 dagar. Direkt utbetalning till Nordea och Handelsbanken.

Everyday

Everyday är ett kreditkortet i mobilen. Att ta ut 500 kronor under 30 dagar kostar 75 kronor.

ExpressKredit

Hos Expresskredit kostar det 120 kronor att låna en femhundring i en månad. De IGodkänner betalningsanmärkningar

Risicum

Risicum erbjuder lånar ut 500kr gratis till nya kunder. Ordinariepris för lånet är 120kr. Utbetalning inom 1 timme till Nordea och Handelsbanken.

Ferratum

Ferratum lånar ut 500 kronor i 30 dagar. Det kostar 120 kronor. Villkor 21 år. E-post, mobilnummer och bankkonto.

Varför vill någon låna 500 kronor?

Pinsamt

Men en summa på 500 kronor, är det inte bättre att vända sig till vän och kamrat, far eller mor?

Svaret till varför det finns en efterfrågan på så små lån finns kanske just i lånets litenhet. Det är helt enkelt pinsamt att behöva erkänna för sin omgivning att just nu är situationen så illa att det inte ens går att skaka fram några hundralappar för att lösa det nödvändigaste.

För att slippa blottlägga sitt ekonomiska trångmål är det därför många som finner stor tacksamhet i att det nu finns långivare som erbjuder sig att låna ut femhundra kronor på en månad utan att ställa några frågor.

Vad är vitsen med att erbjuda ett så litet lån?

Många snabblåneföretag erbjuder ofta lån på 500 kronor helt utan avgifter till nya kunder. Detta gör de för att den som eventuellt har tänkt sig att låna ett större belopp längre fram ska kunna prova på hur processen fungerar och känna sig tillfreds med service och betalningsmetoder.

Affärsidén hos mikro- eller smslåneföretag är att tjäna pengar på att erbjuda snabba och korta krediter. Avgiften för ett lån på 500 kronor kan tyckas inte vara så hög men i relation till lånets storlek blir det en mycket bra affär. En långivare som koncentrerar sig på segmentet med de allra minsta lånebeloppen kan räkna med en hög avkastning på sin investering.

Olika scenarier där ett femhundrakronorslån kan vara motiverat

Obetald räkning

Obetalda Räkningar

Vi upptäcker att en räkning som vi helt glömt bort förfaller i morgon och det är tomt på kontot. Blir den inte betald i tid väntar dyra förseningsavgifter. Särskilt allvarligt är det om det handlar om en hyresräkning eftersom hyreskontraktet kan vara i fara vid upprepade förseningar.

Om det inte finns tid eller möjlighet att låna av någon bekant är det i ett sådant här läge fullt acceptabelt att ta ett snabbt lån via internet för att lösa situationen.

Oväntad utgift

Ditt barn har glömt att berätta att det är skolutflykt i morgon och hen behöver några hundra kronor för att kunna få följa med. Att ta ett snabblån för att lösa situationen blir en dyr men kanske ändå en bra lösning för att inte ungen ska behöva stanna hemma och sedan få skämmas i skolan.

Femhundringen är efterfrågad

Det finns ett behov hos många människor att ibland kunna ta ett väldigt litet lån. Tjänsten efterfrågas och eftersom det finns pengar att tjäna är det många företag som i dag erbjuder snabba lån på 500 kronor.

Även om det är enkelt och smidigt är det onödigt att göra det till en vana att ta små lån, försök istället att tjäna lite mer pengar!

Riksbanken: Säkerhetsdetaljer ny 500 kronors sedel

 

 

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics