Privatlån med låg ränta

21 maj 2024

Privatlån med låg ränta

Bäst privatlån är ett banklån med låg ränta utan utan säkerhet.

Personliga lån kan användas till precis vad som helst till exempel för att;

Låna till semester, till att genomföra en renovering, betala dyrare skulder, köpa en bil och mycket mer.

 • Privatlån utan säkerhet
 • Banklån med betalningsanmärkning

Prisjämförelse privatlån

Billigaste privatlån

Online långivare erbjuder oftast gratis ansökan och lämnar erbjudanden online så att du kan jämföra många erbjudanden om banklån och välja det som bäst passar dina  behov.

Men varför lägga ner massor av tid på information som någon annan redan samlat på sig?

Långuide.se har samlat populära privatlån på samma stället så att det går enkelt att göra en jämförelse av lån. Här finns de populäraste lånen och deras villkor så att du snabbt kan skaffa dig en överblick över utbudet.

Med privatfinans behöver inte låntagaren erbjuda någon  säkerhet för lånet. Detta är den främsta anledningen till att denna  typ av blancolån är det vanligaste lånet för personer som inte äger sitt boende.

Räntan är högre än ett vanligt bolån eller villalån på grund av den högre risken för långivaren.  Långivaren kommer att skydda sig från denna risk genom att ta ut högre räntor och kräva snabbare amortering.

Spännvidden i räntenivåer, villkor och kostnader mellan de dyraste och billigaste lånen är stor och det är därför viktigt att jämföra alla alternativ för att kunna ansöka om lån hos den långivare som erbjuder lägst ränta och förmånligast villkor.

Ett privatlån är dock fortfarande mycket  billigare än att få finansiering genom kreditkort. Personliga  lån utan säkerhet är inte bara lätta att kvalificera sig för även processen med låneansökan går oftast mycket snabbt. Om du inte behöver en  stor summa pengar, kan dock ett snabblån på nätet vara ett enklare (men dyrare) val.

10 tips för bra privatlån

 1. Jämför lån

Som med alla finansiella produkter lönar det sig att jämföra personliga lån. Den effektiva räntan är den verkliga kostnaden för ett banklån. Den inkluderar ränta, alla andra avgifter och när betalningarna förfaller.

Många banker hävdar i kontakt med sina kunder att de erbjuder förmånliga priser till sina nuvarande kunder men det går ofta att hitta billigare lån på andra håll.

 1. Läs det finstilta

Innan du ansöker om ett lån, kolla först det finstilta. Några av de till synes bästa erbjudandena kan ha oförmånliga avtalsvillkor. Det gäller särskilt de räntefria lån som erbjuds hos återförsäljare av kapitalvaror. En sen inbetalning innebär i många fall att lånet automatiskt omvandlas till ett vanligt lån med en hög ränta.

Eftersom betalningsavierna skickas ut sent i månaden är det många svenska konsumenter som varje år får sina räntefrialån omvandlade till dyrare krediter eftersom de varit slarviga med att läsa avtalsvillkoren.

 1. Avgifter för förtidsinlösen

Även om det kanske kan tyckas osannolikt att du skulle kunna betala tillbaks lånet i förtid är det alltid bra att ha den möjligheten. Tyvärr är det många kreditgivare som tar ut en hög avgift för förtidsinlösen av lån i syfte att kompensera sig för uteblivna förtjänster.

Det är en bra idé att kontrollera hur hög kostnaden för förtidsinlösen är även om du inte tror att du kommer att utnyttja den möjligheten.

Om du tror det finns den minsta chans att du kommer att vilja lösa ditt lån i förtid, kan det vara värt att se till att det kan ske utan avgifter.

 1. Betalningsskydd

Vissa blankolån har försäkringar inbakade i lånet. Dessa är utformad för att täcka de månatliga betalningarna om kunden drabbas av sjukdom eller blir arbetslös.

Om du vill ha ett bra privatlån med betalningsskydd bör du se till att det finns med i villkoren. Tänk på att ett lån med försäkring ofta innehåller undantag, så se till att du förstår vad som omfattas innan du skriver under avtalet.

 1. Kontrollera din kreditvärdighet

Innan du ansöker om ett privatlån är det viktigt att du kontrollerar din kreditvärdighet. Långivare är bara skyldig att upplysa om räntor och kostnader för en genomsnittskund.

Med dålig kreditvärdighet till följd av en eller flera betalningsanmärkningar kommer du att få ett erbjudande med betydligt sämre villkor än du ursprungligen hade räknat med.

 1. Överväg andra alternativ

Innan du ansöker om ett personligt lån, överväg andra former av krediter. Du kanske kan hitta ett kreditkort som är billigare eller ett kort noll procent ränta på inköp som betalas inom 60 dagar.

 1. Kolla in peer-to-peer

Om du vill prova ett alternativ till banken kan du låna från en peer-to-peer långivare.

P2P webbplatser är marknadsplatser för social utlåning som länkar samman låntagare och långivare. Du behöver ha en hyfsad kreditvärdighet och inga betalningsanmärkningar för att kunna söka.

 1. Låna mer

I allmänhet, ju större lånet desto lägre kan räntesats bli. På grund av hur vissa företag prissätter sina lån, finns det tillfällen där du kan faktiskt kan spara pengar genom att låna mer än du tänkt.

 1. Ansök inte om för många lån

När du ansöker om ett lån online, lämnar de flesta sökande ett ”fotavtryck” på den kreditupplysning som långivarna tar innan de godkänner ett lån. Att ha många förfrågningar registrerade gör att du ser desperat ut vilket kan tyda på akuta ekonomiska svårigheter.

Som ett resultat kommer många långivare att se dig som en kreditrisk, din låneansökan blir då mindre sannolikt att godkännas.

 1. Förstå risken med lån mot säkerhet

Lån mot säkerhet är billigare än lån utan säkerhet men du riskerar att förlora ditt hem om du inte klarar av återbetalningarna. En höjning av bostadslånet genom att ta ut ett pantbrev kan vara ett alternativ till ett lån utan säkerhet men det erbjuds endast till villaägare med eget kapital i sin egendom.

Ett bostadslån kräver mer arbete av banken och därför tar de ut en ansökningsavgift. Gör inte en ansökan om du inte är 100 procent säker på att du kommer att kunna betala räkningarna i tid. Bostadslån ärt mindre riskfyllt för långivare men mer riskabelt för låntagare.

Har du bestämt dig för att låna pengar och vill ta ett privat banklån?

Det finns ett antal saker att tänka på bestämt dig och vet hur mycket pengar du vill låna, vilken typ av lån som är bäst och vilken återbetalningstid man bör välja.

Det finns lika många användningsområden för privatlån som det finns människor som utnyttjar dom och de flesta långivare lånar ut pengar utan att förhöra sig om till vilket syfte pengarna är.

En av de första och viktigaste aspekterna rör s.k. lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet är till skillnad från lån mot säkerhet (köp av fastighet eller aktier) inte kopplade till tillgång som går att avyttra. Istället är det låntagarens person och goda namn som står som säkerhet.

Till skillnad från förr i tiden när banken bara gav lån till personer som hade gott rykte om sig och var “känd på byn” är det idag datorprogram som bedömer hur gott ditt namn är och hur mycket banken eller någon annan långivare är villig att sträcka sig.

Privatlån med bäst ränta

Privatlån med låg ränta och utan säkerhet är enkla att ta, det räcker med en kreditupplysning, sedan skriver man under ett papper och har pengarna på kontot inom några dagar.

Eftersom privatfinans som inte har andra garantier än låntagarens uppsåt att göra rätt för sig innebär vissa osäkerheter blir kostnaden, det vill säga räntan, högre än för ett banklån med säkerhet.

Om man äger sin egen bostad är det billigare att låna pengar med fastigheten som säkerhet och det gör dessutom ingen skillnad i praktiken eftersom bostaden kan bli föremål för försäljning även för lån utan säkerhet om man inte kan betala.

Om man vill renovera eller bygga ut sitt hus är banken ofta mer än villig att låna ut pengar eftersom arbetet höjer värdet på huset eller bostadsrätten och därmed förstärker bankens säkerhet i låntagarens tillgångar.

Flexibelt privatlån

Som en riktlinje kan man säga att lånets återbetalningstid ungefär bör vara lika lång som den period man förväntar sig nytta av inköpet eller det som lånet ska gå till.

Om man till exempel funderar på att köpa en ny bil och räknar med att ha den i fem år är det rimligt med en återbetalningstid som motsvarar det.

Det är inte rimligt att äga bilen i fem år men betala på lånet i tio år eller mer.

Var smart och låna billigt. Idag behöver man inte boka möten och gå eller ringa runt till olika banker. På nätet finns de bästa erbjudandena eftersom det är billigast och mest lönsamt att hitta sina kunder online. Långuide.se har samlat de bästa buden på vår sajt.

Checklista privatlån

Ingen är garanterad att få ett banklån men att skicka in ett digitalt ansökningsformulär är en enkel och snabb process för att se om det är enkelt att få godkänt på en låneansökan.

Den snabba tekniska utvecklingen, samt centralbanker världen över som trycker nya pengar för att pressa ner kostnaden för lån och stimulera investeringar har gett oss rekordlåga räntor.

Förutom de klassiska banklånen har det dessutom tillkommit många nya långivare som skapat helt nya nischer på kreditmarknaden för privatpersoner som sms lån, mikrolån och andra flexibla låneformer. Det finns flera nyckelområden som långivare tittar på när de får in en ny ansökan.

Även om preliminära beslut tas automatiskt av finansiella programvaror är det ändå viktigt att presentera så bra och felfria uppgifter som möjligt för att en låneansökan ska passera nålsögat och bli godkänd.

Här är fem viktiga punkter som bör funderas igenom så att en ansökan om banklån resulterar i ett passande lån;

 1. Vilket lån behöver du?

Innan du beger dig till din bank (online eller kontor) titta först på vad de olika konkurrenterna erbjuder.

Du behöver vara medveten om vilken typ av lån du letar, villkor du har råd med och vilket mål som finns med återbetalningstid och månadskostnad. Om du letar efter en viss typ av lån (bil- eller båtlån) se till att höra efter som återförsäljaren kan hitta ett bra låneerbjudande för dig.

Det kan även finnas erbjudanden som kommer med direktreklam men kolla först igenom avtalsvillkoren innan du går vidare med dem.

 1. Ställ frågor

När du hittar det låneerbjudande som du är mest intresserad av kontakta banken direkt för att på förhand ta reda på vilka krav de ställer, på så vis undviker du att det tas en kreditupplysning helt i onödan.

Du kan behöva boka tid personligen för att diskutera lånet via telefon eller besök på banken men det kommer att underlätta väsentligt för att lånet blir godkänt. Banker har olika krav och dessa är oftast inte offentliga. Det är viktigt att veta vad som gäller så att du är förberedd.

 1. Hur bra är ditt kreditbetyg?

Om du söker ett lån, bör du redan vara medveten om din kredithistoria och ha en uppfattning om din kreditpoäng. Banken bör berätta om din inkomst är tillräcklig för att lånet ska bli godkänt. Planera i förväg och begära en kreditupplysning på dig själv innan ansökan.

Granska uppgifterna i rapporten och se till att få eventuella felaktigheter korrigerade. De flesta långivare förlita sig nästan helt på en kreditupplysning även om det finns de som gör individuella bedömningar och inte tar UC på låntagare. Om det finns felaktigheter leder det till ett lägre kreditbetyg vilket påverkar möjligheten att få lånet godkänt negativt. Tänk igenom dina egna förutsättningar när du planerar för ett låna pengar.

Ansöka om ett lån som är i nivå med dina privatekonomiska förutsättningar så att du inte får problem med återbetalningarna.

 1. Gör en checklista

Baserat på vilken information banken frågar efter är det klokt att göra en checklista med vilka uppgifter som behövs för låneansökan.

För den som är nyanställd kan det ta lite tid att få fram de dokument du behöver från arbetsgivare. Ofullständiga ansökningar är den vanligaste orsaken till att avslag på låneansökningar.

 1. Rimliga förväntningar

Att ha för bråttom vid ansökan om lån är aldrig en bra idé. Lånehandläggare följer en viss mal för att godkänna ett lån och betala ut pengar.

Det kan därför vara bra att ta reda på hur processen fungerar så att du har en rimlig förväntad på väntetid och utfall. Medan preliminärt lånbesked kan ges på vissa lån kanske alla detaljer inte är klara så att lånet kan betalas ut förrän efter flera dagar. Sådana frågor kan du ställa till den som handlägger ditt ärende.

Målet med att få en kredit är att det är tillräckligt stort för ändamålet och att det inte innebär några svårigheter att betala tillbaks.

Lån utan säkerhet kan användas till vad som helst och det är ofta inte nödvändigt att förklara vad lånet är till för. Det kan däremot underlätta väsentligt att få godkänt om tanken är att samla ihop dyra krediter, göra investeringar i hemmet eller andra aktiviteter som leder till en förbättrad ekonomisk situation.

Det är frustrerande att få avslag på en ansökan men det går alltid att återkomma till långivaren och få en motivering för hur de resonerat kring avslaget. Tänk på att det är negativt att ansöka om krediter som det ges avslag på. Alltför många låneansökningar kan förstöra kreditvärdigheten och minska chansen att få ett lån som annars hade godkänts.

Bästa privatlån

Ett bättre privatlån är är idag lättare än någonsin att få. Räntan är låg och banker finansierar gärna inköp till den som kan visa en bra förmåga till återbetalning.

Konsumenter och företag ansöker om banklån för att finansiera inköp eller för att täcka oförutsedda utgifter. Lån används för att göra både större och mindre inköp, för investeringar och konsumtion.

Det första som du måste göra för att få låna pengar av en bank är att ansöka om ett lån. Detta är en enkel process inte kräver mycket information.

Det räcker med att veta hur mycket pengar du behöver och givetvis vara säker på att du kan betala tillbaka lånet.

Du måste räkna ut hur mycket du kan amortera per månad och hur lång återbetalningstid du kommer att behöva. Dessutom måste du kunna tala om för banken vad du behöver pengarna till, hur mycket pengar du behöver och hur du ska betala tillbaka dem.

Om du redan har lån från flera håll så stöter du kanske på problem med höjda räntor, extra avgifter, eller så kan du till och med krävas på pengar som du egentligen inte har skyldighet att betala. Det är då bättre att ta ett nytt banklån och betala tillbaks alla små skulder, ett så kallat hopbakslån.

Om du tar ett banklån, kommer det att finnas regler och förordningar som du vet om i förväg och som inte kan brytas. Ett vanligt banklån är vanligen det bästa sättet för dig att få tillgång till de medel du behöver.

Det finns många fördelar med att få ett banklån. För det första kommer du att ha de pengar som du behöver för att få det du vill. Dessutom kommer du att ha relativt låga månatliga betalningar.

Och för varje lån som du får och kan betala av höjer du din ställning som kund vilket ger dig ännu bättre utsikter nästa gång du behöver ansöka om ett banklån. Banklån är en utmärkt finansieringsform för inköp av kapitalvaror eller för att starta ett nytt företag.

Det finns helt enkelt väldigt många goda skäl till att vända sig till sin bank och ansöka om ett vanligt bank lån.

Jämföra privatlån

Med så många lån och långivare på marknaden att välja mellan är det klokt att jämföra privatlån för att hitta bäst lån.

Det finns mängder av alternativ att välja mellan bland ledande långivare och vilket lån som är bäst för dig kommer att bero dina individuella förutsättningar och önskemål.

Om du bara behöver ett litet lån finns det nykundserbjudanden i form av räntefria lån hos flera mindre långivare.

När du jämför privatlån utan säkerhet med de låneformer som kräver att låntagaren ställer en säkerhet som garanti för lånet finns det ett antal viktiga skillnader att notera.

Ett lån med säkerhet har betydligt lägre räntor eftersom låntagaren förbinder sig att överlåta en egendom om lånet inte kan betalas, det kan vara exempelvis bostad eller bil.

Bank finansiering utan säkerhet har inte detta krav, de är lättare att få beviljad men har högre och väldigt varierade räntesatser.

Jämför bank & finans lånevillkor

Att jämföra lån kan vara komplicerat och det finns många olika faktorer som måste övervägas.

Med olika lånevillkor, amorteringstider, räntor och månadsbetalningar, kan det kräva en hel del arbete för att hitta det bästa erbjudandet.

Det går heller inte att jämföra olika erbjudanden rakt av eftersom villkoren för lånet är individuella och beror på varje enskild låntagares ekonomiska situation.

För att få reda på vad en bank eller annan kreditgivare kan erbjuda för villor måste därför först en låneansökan skickas in.

Det är viktigt att vara medveten om att varje kreditupplysning som tas registreras och kvarstår i registret i två år. Många förfrågningar från långivare kan i sin tur försvåra möjligheten att få ett lån.

Det finns dock några grundläggande saker att jämföra och analysera innan du väljer att skicka in en ansökan.

Lånets löptid i år

Jämföra de olika lånevillkoren och välj om möjligt ett lån med kort återbetalning. Medan ett kortare lån gör den månatliga återbetalningen högre kommer totalkostnaden för lånet när det väl är betalt att bli högre.

Om av någon anledning det kortare lånet har en högre ränta bör du i stället välja ett lån med längre löptid men där lånet kan lösas i förtid utan avgift.

Det viktigaste nyckeltalet är den effektiva ränta

Effektiv ränta är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när vi jämför lån.

För de flesta krediter rekommenderas att använda den effektiva räntan som jämförelsetal.

I den effektiva räntan ingår uppläggningskostnader, aviavgifter och alla andra kostnader vilket därför ger en mer rättvisande bild av den totala kostnaden.

Långivare är skyldiga att informera kunden om låneproduktens effektiva ränta så att det exakt framgår vad lånets verkliga kostnad är. Ett problem är att de flesta blankolån har en rörlig ränta som ändras under lånets löptid.

Totalkostnad

Lånets totalkostnad är det ursprungliga lånebeloppet plus ränta och avgifter. Försök att välja ett privatlån som kostar minst pengar om se till att du har marginal för att klara de månatliga betalningarna.

Lånets månadskostnad

Jämför de olika lånen och titta på hur höga de månatliga betalningarna blir för de olika alternativen.

Lätt för privatpersoner att få ett privatlån utan säkerhet

Det är klokt att se till att du har råd med återbetalningar på ett lån innan du skriver undan ett avtal.

Även när det gäller lån utan säkerhet innebär det stora problem för den som inte klarar av att sköta sina betalningar.

Det går att ansöka om privatlån utan säkerhet från 5000kr och upp till 500 000 kronor och med återbetalningstider från några månader upp till 12 år.

Du kommer att debiteras ränta av långivaren vilket i villkoren ska meddelas som den effektiva räntan eller årlig procentsats.

Vid lånejämförelser används den effektiva räntan.

Tänk dock på att långivarna bara annonserar en exempelränta eller den lägsta tänkbara räntan och bara är en indikation på vilken ränta du kommer att erbjudas.

Räntor på privatlån är rörliga och kan förändras under lånets löptid.

Vid lånejämförelser används den effektiva räntan

Om du kan får ett banklån med låg ränta avgörs av ett antal faktorer, inklusive det belopp du lånar, hur länge ni kommer att ta att betala tillbaka ett privatlån beror på hur stark din privatekonomiska situation är.

Nästan alla privatlån utan säkerhet ges mot rörlig ränta.

Det beror på att långivarna i sin tur löpande lånar upp pengar på marknaden och det blir helt enkelt dyrare att låna desto längre tid räntan binds.

Med en rörlig ränta kan dina månatliga avbetalningar gå både upp och ner tillsammans med svängningar i långivarens basränta.

Detta ger dig flexibilitet att spara pengar om räntan sjunker, men ditt lån kan också kostar dig mer om räntan går upp.

Tips för dig som ska ta ett privatlån

Frågor och svar

Hur fungerar privatlån och hur ansöker man?

Du fyller i ansökningsformuläret och långivaren gör en kreditupplysning. När du är godkänd kommer långivaren att sätta in pengarna direkt på ditt konto.

Hur får jag ett privatlån med dålig kreditpoäng?

Det är svårare men du kan fortfarande bli godkänd för ett privatlån med dålig kreditpoäng - du får räkna med en högre ränta. Om kreditpoängen är riktigt låg kan du också ibland behöva en medlåntagare.

Vad är fördelen med ett privatlån?

Om du har en bra kreditpoäng och kan säkra ett lån med låg ränta kan du använda lånet för att göra ett stort köp som annars skulle ha betalats med ett kreditkort.

Är räntan på privatlån avdragsgill?

Uppgifter om betald ränta rapporteras av långivaren till skatteverket som sedan gör avdrag på den skatt som betalats in under året.

Hur stort privatlån kan jag få?

Högsta annonserade privatlånen till normalinkomsttagare är just nu 600 000 kronor.

Hur lång tid tar det att bli godkänd för ett privatlån?

Det kan ta allt från några minuter till några dagar att bli godkänd för ett privatlån.