Stora och små företagslån

Företagsslån

Att få ett litet företagslån kan vara knepigt, men det är absolut inte omöjligt med tillräcklig förberedelse.

När du lämnar in din ansökan kommer långivaren främst att titta på din kredithistoria, affärsplan och tidigare erfarenhet för drift av den verksamhet du vill ha lånet för.

Fedelta

Flexibla lån för ditt företag
Att ansöka är kostnadsfritt. Beviljat lån utbetalas inom 24 timmar

500 000 kr

Fedelta

Froda

Företagslån. Det är enkelt.
Få offert med din lånekostnad, inga dolda avgifter.

1 000 000 kr

Froda

Approva

Det självklara lånealternativet
Individuell prissättning – Utbetalning idag 100 000

Approva

Mynt

Blixtsnabb kredit till ditt företag
Kom igång på 3 min

Mynt

Ferratum

Det investeringskapital du behöver – snabbt.
Betalningsfri månad

2 000 000

Ferratum

Företagslån

Det finns en hel del att överväga innan du tecknar ett företagslån.

Storbankerna erbjuder bäst och billigast lån, men de är svåra att få. Banken vill se en stark balansräkning, betydande säkerhet och en lång historik innan de släpper ifrån sig pengar. Men för den som kan visa upp de siffror som banken vill se och inte har allt för bråttom är det oftast det billigaste alternativet

Online finns det å andra sidan ett ständigt växande utbudet av olika låneprodukter riktade mot företagare. Utbudet är så stort att det kan det vara lite knepigt att veta var man ska börja. Idag är det lättare att få ett företagslån online och hela processen går mycket fort.

Med så många produkter och långivare kan dock urvalskriterier, räntor och de totala kostnaderna variera avsevärt.  Se efter så att ditt företags profil stämmer överrens med vad långivaren är intresserad av innan du skickar in en ansökan.

Det ökar chansen till ett positivt besked och ett bra låneavtal.

Snabba företagslån

Många nya långivare ger ut lån som är framtagna för att vara snabba och enkla. De tillgodoser den stora efterfrågan på krediter som ger tillgång till kontanter så fort som möjligt. Hela hanteringen kan ofta gå automatiskt och pengarna kan i vissa fall finnas på företagskontot redan samma dag.

Hur snabbt ett lån beror till stor del på hur förberedd du är. Tidigare krävde långivare detaljerad information om företagets omsättning och lönsamhet men idag kan det räcka med en personlig borgen för att få tillgång till en snabb kredit.

Lån till småföretag

En dellångivare vänder sig specifikt till mindre aktiebolag och enskilda firmor.  Småföretagslån har historiskt varit svåra att få från bankerna. De saknar ofta tid och kundskap att bedöma livskraften i en affärside och banktjänstemän avstår därför hellre än att få ett problemlån på halsen längre fram. Med det stora utbud av alternativ finansiering som finns på marknaden idag finns det många lösningar även för mindre verksamheter.

Företagslån dålig kreditvärdighet

Företagslån dålig kreditvärdighet

Det är inte omöjligt att få ett företagslån även om kreditvärdigheten är mindre bra. Även om det är svårare finns det flera långivare som kan ställa upp om företagets framtida intjäningsförmåga ser bra ut.

Mot en personlig borgen finns det många vägar till ett företagslån även om kreditvärdigheten på pappret kan se svag ut.

Ett litet företag med dålig kreditvärdighet får räkna med att det blir dyrt att låna. Men den goda nyheten är att många företag kan förbättra sin ställning över tiden, och därmed kvalificera sig för lägre räntor längre fram.

Det finns nu flera nischbanker som skalat bort alla extra tjänster och rådgivning och enbart erbjuder lån till företag. Här kan du förvänta dig mer flexibla kriterier, lägre krav och snabbare utbetalning av lån. Den stora nackdelen är att de ofta är dyrare än den vanliga affärsbanken.

Kredit värdighet är en av de bästa indikatorerna på vilken ränta du kommer att få betala. Om din kredit historik är dålig kommer du sannolikt att få betala en mycket högre ränta.

Ränta företagslån

Ränta företagslån

Följande är en ungefärlig uppskattning av räntor på företagslån. Det går inte att veta vilken ränta som kan erbjudas innan en ansökan skickas in.

Faktorer som påverkar risk/ränta är bland annat lönsamheten för den bransch företaget verkar i. Risken bestäms också av lånets löptid och vilken säkerhet som kan lämnas.

Profil A: Ren personlig och företags kredit, goda vinster, företaget aktivt 5 + år

Profil B: Mindre signaler om likviditetsproblem i det förflutna,

Profil C: Svag likviditet, sena betalningar

Profil A 5 %

Profil B 10 %

Profil C 20 %

Guide ansökan om företagslån

Långivare vill i första hand förvissa sig om lånet kan betalas tillbaks så de kommer att vilja granska:

* Företagets finansiella poster

Detta inkluderar balansräkningar, resultaträkningar och soliditet, hur mycket är företaget skyldig (lån, betalningar o.s.v.) i förhållande till vad som är investerat i verksamheten (eget kapital). Desto mer eget kapital företaget har, desto mer sannolikt är det att du kommer att få finansiering.

* Din personliga ekonomiska bakgrund
Detta inkluderar deklarationer, fordringar/skulder, tillgångar och din egen kreditvärdighet.

* Din lämplighet som företagare
Detta inkluderar din arbetslivserfarenhet och utbildning.

* Eventuell säkerhet (inventarier, maskiner) som kan lämnas.

* En tydlig affärsplan som visar att företaget kommer att tjäna pengar.

Ha som målsättning att förbättra alla problemområden så att du kan ge en så bra bild som möjligt av ditt företag och maximera chansen att få ett bättre lån.

folder

Småföretagslån – affärsplan

Nyckeln för att få ett småföretagarlån är en bra affärsplan!

Om du inte har en affärsplan, måste du skriva en. Planen är en detaljerad analys av alla aspekter av ditt företag och dess mål.

Det kommer att visa potentiella långivare hur företaget kommer att tjäna pengar, alltså försäkra dem om att du har förmåga att återbetala lånet.

Se till att förklara, i detalj, hur mycket pengar du behöver, vad du ska göra med varje krona som lånas och när du fullt ut kommer att återbetala lånet.

Affärsplanen måste innehålla en prognos över kassaflödet.

Överarbeta inte planen med onödiga uppgifter. Långivaren är bara intresserade av siffror inte av mjuka visioner.

En affärsplan är en beskrivning av alla aspekter av ditt företag – från de mest grundläggande element, som marknadsöversikt, detaljerad drift och förvaltningsplaner, långsiktiga strategier och mål för försäljning och marknadsföring.

En solid affärsplan måste beskriva hur ditt företag kan och kommer att bedriva en lönsam verksamhet. Det bör bestå av följande delar;

 • Innehållsförteckning
 • En inledande sammanfattning
 • Företagsöversikt
 • Marknadsanalys
 • Marknadsföring och strategi
 • Förvaltningsplan
 • Finansiella data

Sätt samman all information i en mapp som ger ett professionellt intryck. Försättsbladet kan med fördel ha en bild på din verksamhet (med många kunder).

Leta efter rätt långivare

Det finns många olika vägar att finansiera ett företag förutom att låna pengar av en bank.

Eftersom den bank ditt företag redan har en förbindelse med har bäst insyn i din ekonomiska situation kan den av den anledningen vara antingen din bästa vän eller någon du bör undvika att vända dig till.

Hos Långuide.se hittar du alternativa långivare som kan erbjuda snabba och enkla företagslån.

Bredda ägandet

Kreditlina är ett lån

Ett alternativ och det absolut billigaste sättet att finansiera ett växande aktiebolag är att ta in nya delägare genom att ge ut nya aktiebrev.

En kreditlina är ett företagslån till småföretag utan personlig borgen. Det är ditt företag som ansöker och blir ansvarig för lånet – ingen UC eller andra upplysningar tas på dig som privatperson.

Finansiering för mindre företag har alltid varit besvärligt.

Storbankerna är ofta svårflörtade och särskilt nya företag måste lämna en hel del dokumentation, affärsplan skall bedömas och syftet med lånet ska noga redovisas.

Även om banken godkänner lånet krävs det personlig säkerhet för att lånet ska beviljas.

Lån litet företag

För ett litet företag är ett av de stora hindren för att kunna expandera verksamheten svårigheten att hitta tillräckligt kapital för att finansiera tillväxten.

Att få tillgång till krediter för att kunna utveckla sin verksamhet är en av de största utmaningarna för de flesta småföretagare.

En del av vad som gör det svårare än det borde vara är att många små företagare helt enkelt inte vet var de kan hitta ett litet företags lån som går lätta att ansöka om och som utbetalas utan onödigt lång väntetid.

Lån enskild firma

Lån enskild firma

Den allmänna uppfattningen i företagsvärlden är att endast en liten andel av alla småföretagare vänder sig till sin lokala bank när de är i behov av finansiering.

De vet eller tror sig veta på förhand att det är hopplöst. Svenska banker är helt enkelt inte intresserade av att låna ut pengar till mindre företag och det gäller särskilt enmans eller fåmansföretag.

Risken att göra kreditförluster bedöms helt enkelt som för stor.

Den naturliga lösningen för att finansiera ett växande företag borde vara att vända sig till samma bank som företagaren har sitt företagskonto.

Tyvärr är förutsättningen för många småföretagskunder ganska liten att bli beviljad ett lån i en bank som hellre vill tjäna lätta pengar på storföretag eller privatkunder med god ekonomi.

Lån till små företag innebär mycket jobb och hög risk för framtida huvudvärk för den enskilde banktjänstemannen.

Företagslån från banken

Banker är konservativa och undviker helst att ta några risker. Till deras fördel kan dock sägas att om de beviljar ett lån så blir villkoren bra och räntorna marknadsmässiga.

Det går att få ett företagslån från den vanliga banken förutsatt att verksamheten och företagets ägare har en bra kreditvärdering, har en historik av framgångsrika affärer i näringslivet flera år samt kan erbjuda tillräckliga säkerheter.

Att hitta rätt långivare

Att hitta rätt långivaren går inte alltid över en natt: även om det kan finnas massor av potentiella lånealternativ, inte varje företagslån eller långivare är skapade lika – det gäller särskilt de företag som opererar utanför den traditionella banksektorn.

Varje långivare erbjuder olika villkor, vilket ofta gör det svårt att jämföra dem. När det behövs skakas fram pengar snabbt kan det ibland vara frestande att ta det första legitima erbjudandet som dyker upp, men det är kanske inte den bästa metoden.

För att hitta ett lån som möter sina affärsbehov och nuvarande ekonomiska situation kan en företagare utnyttja den erfarenhet och expertis från någon med lång erfarenhet av företagsfinansiering.

Ferratum Företagslån

Ferratum Företagslån

Om företagets ägare inte kan leva upp till de hårda krav som ställs måste han eller hon undersöka andra alternativ. Ett bra ställe att börja på är Ferratum Business som kan bevilja lån till egna företagare där banken hade sagt nej.

Ofta kan ett behov av kapital uppstå plötsligt och kräver en snabb lösning. Idag finns det flera alternativ beroende på behovet av finansiering och hur snabbt kapitalet behövs.

Naturligtvis är det så att snabb tillgång till kapital från alternativa långivare kan bli något dyrare än ett traditionellt lån så det är viktigt att ha en genomarbetad plan för vad lånet ska användas till.

Banker tar kreditupplysningar på småföretagare och bedömer dem enligt samma stelbenta besluts- och regelverk som privatkunder.

Detta innebär att ett bra kassaflöde och en växande omsättning inte alltid räcker för att kvalificera sig för ett lån på banken.

Ferratum Business fäster mindre vikt på kreditpoäng och studerar istället företagets kassaflöde som grund för ett kreditbeslut.

Syftet med Ferratums lån är att fylla kortsiktiga kapitalbehov och är inte tänkt som ett alternativ till långsiktig företagsfinansiering.

Ferratum Business erbjuder företagslån utan krav på säkerhet, personlig intervju eller krångligt pappersarbete.

Deras erfarna lånespecialister arbetar snabbt och effektivt och beviljar lån utan onödig väntan.

Har du ett företag som är i behov av omedelbar finansiering och ingen tid tid att vänta på den vanliga bankens långsamma och omständliga hantering?

Då är det bättre att skicka in en låneansökan på nätet och få ett snabbt erbjudande om ett företagslån.

Fördelar med lån från Ferratum

 • Säger ja när andra banker säger nej
 • Lån till små företag från 20 000 – 500 000 kronor
 • Enkel ansökan som tar mindre än 5 minuter
 • Pengarna finns tillgängliga på företagskontot inom 24 timmar
 • Transparanta och tydliga lånevillkor
 • Alltid tillgång till en lånespecialist

Vad krävs för att få ett företagslån från Ferratum?

Ferratum Business erbjuder företagslån utan säkerhet. De baserar sitt beslut på företagets kassaflöde baserat på transaktionshistorik.

Beslut om lån baseras inte på en kreditupplysning utan på företags in- och utbetalningar under en tidsperiod, så kallade betalningsströmmar.

Ferratums företagslån har en återbetalningstid på 6-12 månader.

Om Ferratum

Ferratum Business riktar sig till småföretagare med målsättningen att tillhandahålla den bästa möjliga låneupplevelsen.

Moderna företag som är aktiva i en föränderlig marknad behöver ibland finansiering snabbt och utan fördröjning och Ferratums affärsidé är att förse småföretagare med det investeringskapital de behöver, när det behövs.

Mer om företagslån

ALMI Företagspartner