Företagslån för aktiebolag

 1 april 2023

Företagslån

Att hitta bäst företagslån för aktiebolag behöver inte vara knepigt,  det är absolut inte omöjligt och vi kan här rekommendera de bästa kanalerna som med innovativa lösningar kan erbjuda lån utan säkerhet till många företagare som tidigare var utestängda från extern finansiering.

Business är pengar och ett lån kan få fart på affärerna. Storbankerna erbjuder ofta bäst och billigast lån, men de är svåra att få. Banken vill se en stark balansräkning, betydande säkerhet och en lång historik innan de släpper ifrån sig pengar. Men för den som kan visa upp de siffror som banken vill se och inte har allt för bråttom är det oftast det billigaste alternativet.

Innan du tecknar företagslån

Det finns en hel del att överväga innan du tecknar ett företagslån.

När du lämnar in din ansökan kommer långivaren främst att titta på din kredithistoria, affärsplan och tidigare erfarenhet för drift av den verksamhet du vill ha lånet för.

Online finns det å andra sidan ett ständigt växande utbudet av olika låneprodukter riktade mot företagare. Utbudet är så stort att det kan det vara lite knepigt att veta var man ska börja. Idag är det lättare att få ett företagslån online och hela processen går mycket fort.

Med så många produkter och långivare kan dock urvalskriterier, räntor och de totala kostnaderna variera avsevärt.  Se efter så att ditt företags profil stämmer överens med vad långivaren är intresserad av innan du skickar in en ansökan.

Det ökar chansen till ett positivt besked och ett bra låneavtal.

Snabbt företagslån

Många nya långivare ger ut lån som är framtagna för att vara snabba och enkla. De tillgodoser den stora efterfrågan på krediter som ger tillgång till kontanter så fort som möjligt. Hela hanteringen kan ofta gå automatiskt och pengarna kan i vissa fall finnas på företagskontot redan samma dag.

Hur snabbt ett lån beror till stor del på hur förberedd du är. Tidigare krävde långivare detaljerad information om företagets omsättning och lönsamhet men idag kan det räcka med en personlig borgen för att få tillgång till en snabb kredit.

Krediter för enskild firma

En dellångivare vänder sig specifikt till mindre aktiebolag och enskilda firmor.  Småföretagslån har historiskt varit svåra att få från bankerna. De saknar ofta tid och kunskap att bedöma livskraften i en affärsidé och banktjänstemän avstår därför hellre än att få ett problemlån på halsen längre fram. Med det stora utbud av alternativ finansiering som finns på marknaden idag finns det många lösningar även för mindre verksamheter.

Företagslån till aktiebolag med låg kreditvärdighet

Företagslån blir dyrare med låg kreditvärdighet. Men det är inte omöjligt att få låna till en investering även om kreditvärdigheten är mindre bra. Även om det är svårare finns det flera långivare som kan ställa upp om företagets framtida intjäningsförmåga och business ser bra ut.

Mot en personlig borgen finns det många vägar till ett företagslån med dålig kreditvärdigheten genom många kanaler.

Ett litet företag med dålig kreditvärdighet får räkna med att det blir dyrt att låna. Men den goda nyheten är att många företag kan förbättra sin ställning över tiden, och därmed kvalificera sig för lägre räntor längre fram.

Det finns nu flera nischbanker som skalat bort alla extra tjänster och rådgivning och enbart erbjuder lån till företag. Det innebär att lån med låg kreditvärdighet är möjligt även för företagslån. Med nya innovativa lösningar kan man förvänta sig mer flexibla kriterier, lägre krav och snabbare utbetalning av företagslån med låg kreditvärdighet Den stora nackdelen är att de ofta är dyrare än den vanliga affärsbanken.

Kredit värdighet är en av de bästa indikatorerna på vilken ränta du kommer att få betala. Om din kredit historik är dålig kommer du sannolikt att få betala en mycket högre ränta.

Lägst ränta på företagslån

Följande är en ungefärlig uppskattning av de lägsta räntorna på företagslån. Det går inte att veta vilken långivare som kan erbjuda låg ränta på företagslån innan innan en ansökan har skickats in för bedömning.

Faktorer som påverkar risk/ränta är bland annat lönsamheten för den bransch företaget verkar i. Risken bestäms också av lånets löptid och vilken säkerhet som kan lämnas.

 • Profil A: Ren personlig och företags kredit, goda vinster, företaget aktivt 5 + år
 • Profil B: Mindre signaler om likviditetsproblem i det förflutna,
 • Profil C: Svag likviditet, sena betalningar
 • Profil A 5 %
 • Profil B 10 %
 • Profil C 20 %

Bäst företagslån

Den digitala utvecklingen har sänkt tröskeln för etablering på marknaden för företagslån. Till alla företagares stora glädje har storbankerna nu äntligen börjat möta verklig konkurrens. Det har lett fram till bättre och billigare företagslån med lägre räntor och flexiblare villkor.

Det finns goda möjligheter för en företagare med en hållbar affärsplan för att hitta det bästa företagslånet och få riskkapital för nya investeringar. Nya digitala lånelösningar och intelligentare bedömningar av företagens framtida kassaflöden och betalningsförmågor är drivande i utvecklingen. Den tekniska revolutionen på lånemarknaden har även gjort företags lån enklare och billigare.

Guide ansökan om företagslån

Långivare vill i första hand förvissa sig om lånet kan betalas tillbaks så de kommer att vilja granska:

* Företagets finansiella poster

Detta inkluderar balansräkningar, resultaträkningar och soliditet, hur mycket är företaget skyldig (lån, betalningar o.s.v.) i förhållande till vad som är investerat i verksamheten (eget kapital). Desto mer eget kapital företaget har, desto mer sannolikt är det att du kommer att få finansiering.

* Din personliga ekonomiska bakgrund
Detta inkluderar deklarationer, fordringar/skulder, tillgångar och din egen kreditvärdighet.

* Din lämplighet som företagare
Detta inkluderar din arbetslivserfarenhet och utbildning.

* Eventuell säkerhet (inventarier, maskiner) som kan lämnas.

* En tydlig affärsplan som visar att företaget kommer att tjäna pengar.

Ha som målsättning att förbättra alla problemområden så att du kan ge en så bra bild som möjligt av ditt företag och maximera chansen att få ett bättre lån.

Affärsplan aktiebolag

Affärsplan företagslån

Nyckeln för att få ett småföretagarlån är en bra affärsplan!

Om du inte har en affärsplan, måste du skriva en. Planen är en detaljerad analys av alla aspekter av ditt företag och dess mål.

Det kommer att visa potentiella långivare hur företaget kommer att tjäna pengar, alltså försäkra dem om att du har förmåga att återbetala lånet.

Se till att förklara, i detalj, hur mycket pengar du behöver, vad du ska göra med varje krona som lånas och när du fullt ut kommer att återbetala lånet.

Affärsplanen måste innehålla en prognos över kassaflödet.

Överarbeta inte planen med onödiga uppgifter. Långivaren är bara intresserade av siffror inte av mjuka visioner.

En affärsplan är en beskrivning av alla aspekter av ditt företag – från de mest grundläggande element, som marknadsöversikt, detaljerad drift och förvaltningsplaner, långsiktiga strategier och mål för försäljning och marknadsföring.

En solid affärsplan måste beskriva hur ditt företag kan och kommer att bedriva en lönsam verksamhet. Det bör bestå av följande delar;

 • Innehållsförteckning
 • En inledande sammanfattning
 • Företagsöversikt
 • Marknadsanalys
 • Marknadsföring och strategi
 • Förvaltningsplan
 • Finansiella data

Sätt samman all information i en mapp som ger ett professionellt intryck. Försättsbladet kan med fördel ha en bild på din verksamhet (med många kunder). Här är en till checklista för företagslån.

Kreditlina till företag

Ett alternativ och det absolut billigaste sättet att finansiera ett växande aktiebolag är att ta in nya delägare genom att ge ut nya aktiebrev.

En kreditlina är ett företagslån till småföretag utan personlig borgen. Det är ditt företag som ansöker och blir ansvarig för lånet – ingen UC eller andra upplysningar tas på dig som privatperson.

Finansiering för mindre företag har alltid varit besvärligt.

Storbankerna är ofta svårflörtade och särskilt nya företag måste lämna en hel del dokumentation, affärsplan skall bedömas och syftet med lånet ska noga redovisas.

Även om banken godkänner lånet krävs det personlig säkerhet för att lånet ska beviljas.

Nya företagslån till aktiebolag

Aldrig har det varit så lätt att få ett företagslån – och räntan är rekordlåg. Kanske är tiden mogen för en större investering? Nya företagslån erbjuder ännu mer flexibla villkor och det finns fler möjligheter att låna till företaget för att växla upp och utveckla verksamheten.

Många nya långivare kan ge lån där banken skulle säga nej. Med algoritmer och artificiell intelligens kan kassaflöden beräknas och lånemöjligheterna blir större för fler.

Kapital för tillväxt

Företagslån kan ta tid. Tid du som företagare ofta inte har. Du är ju sannolikt både vd, ekonomiansvarig och marknadschef i ditt företag.

Möjligheten att kunna finansiera en investering är ofta avgörande för ett företags tillväxt. Genom att hoppa över krångliga banker och istället ansöka om ett företagslån 2021 med svar direkt går det att ha pengar på företagskontot redan inom några dagar.

Orderfinansiering

En stor order innebär initialt ökade utgifter och då kan företagskassan behöva stärkas upp. I ett sådant läge går ett erbjudande om ett snabbt företagslån inte att avfärda. Möjligheten att enkelt kunna finansiera en order erbjuds hos långivare specialiserade på lån till företag.

Fler fördelar med nya företagslån

Ett företag i tillväxt lever sitt eget liv och för ägaren är det bara att haka på när efterfrågan kräver gör att det krävs investeringar för att hänga med i tempot. Förbi är tiden med bankoligopol och små möjligheter till extern finansiering för mindre verksamheter. Idag behöver inget företag begränsas av stela och byråkratiska banktjänstemän i sina möjligheter till utveckling.

Nya pigga långivare erbjuder en mängd kreativa lånelösningar för att varje företag ska kunna expandera och nå högre höjder.

Företag kan användas till allt som rör verksamheten exempelvis varuinköp, kapitalinvesteringar och renovering av lokaler. Oavsett om investeringen är långsiktig eller kapital bara behövs för att överbrygga ett läge med ansträngd likviditet står långivare redo att fylla på kassan med friskt kapital.

Företagskredit med snabbt besked

De nya långivare som etablerat sig på marknaden på företagslån erbjuder en blixtsnabb hantering av ansökningar och en stor flexibilitet i beviljande av lån. Det går exempelvis att belåna fakturor och göra dagliga avbetalningar som dras från kortköp.

Vid ansökan om lån till företag online är det inte nödvändigt att ta fram dokument. Hela processen sker helt digitalt med omgående svar. Friskt kapital kan tillföras företagskontot redan inom ett dygn och omedelbart sättas i arbete för företagets bästa.

Företag kan få mikrolån

Företagslån behöver inte betyda stora belopp. För företag med mindre kapitalbehov kan det räcka med ett mikrolån. Med enklare och bättre tillgång på företagslån finns det även mikrolån för företag som kan godkännas med Bank-ID och utan att det behövs några papper. Små kapitalbehov täcks bäst med ett mikrolån.

Lån till nytt företag

Många företag upplever att riskkapital är det största problemet för ett nystartat företag. Riskkapital kan komma genom egen finansiering eller lån. Eftersom ägaren själv ofta redan har investerat så mycket det går återstår att låna för tillväxt. Det kan vara svårt svårt för småföretagare att få lån i banken men idag finns som tur är nytänkande moderna långivare som är villiga att vara med och satsa även i en ny verksamhet.

Med en vara eller tjänst som efterfrågas kan det initialt behövas ett kapitaltillskott för att kunna göra lönsamma inköp och investeringar. Den företagare som är sen på bollen riskerar att bli omkörd av konkurrenter som hittat snabbare vägar till finansiering.

Missa inte chansen att kickstarta företaget. Det finns kapital redo för investering i ditt bolag det är bara att skicka in en ansökan och om allt ser okej ut finns pengarna snart redo att användas i verksamheten.

Hjälp med lån till litet företag

För ett litet företag är ett av de stora hindren för att kunna expandera verksamheten svårigheten att hitta tillräckligt kapital för att finansiera tillväxten.

Att få tillgång till krediter för att kunna utveckla sin verksamhet är en av de största utmaningarna för de flesta småföretagare.

En del av vad som gör det svårare än det borde vara är att många små företagare helt enkelt inte vet var de kan hitta ett litet företagslån som går lätta att ansöka om och som utbetalas utan onödigt lång väntetid.

Lån till enskild firma

Den allmänna uppfattningen i företagsvärlden är att endast en liten andel av alla småföretagare vänder sig till sin lokala bank när de är i behov av finansiering.

De vet eller tror sig veta på förhand att det är hopplöst. Affärsbanker är helt enkelt inte intresserade av att låna ut pengar till mindre företag och det gäller särskilt fåmansföretag – risken att göra kreditförluster bedöms helt enkelt som för stor.

Den naturliga lösningen för att finansiera ett växande företag borde i den bästa av världar vara att låna pengar till sitt företag genom att vända sig till samma bank som företagaren har sitt företagskonto.

Tyvärr är förutsättningen för många småföretagskunder ganska liten att bli beviljad ett lån i en bank som hellre vill tjäna lätta pengar på storföretag eller privatkunder med god ekonomi.

Lån till små företag innebär mycket jobb och hög risk för framtida huvudvärk för den enskilde banktjänstemannen.

Jämför företagslån

Genom att jämföra företagslån går det att hitta rätt långivaren. Det finns många potentiella lånealternativ men inte varje företagslån eller långivare är fungerar på samma sätt – det gäller särskilt de företag som opererar utanför den traditionella banksektorn.

Varje långivare erbjuder olika villkor, vilket ofta gör det svårt att jämföra dem. När det behövs skakas fram pengar snabbt kan det ibland vara frestande att ta det första legitima erbjudandet som dyker upp, men det är kanske inte den bästa metoden.

För att hitta ett lån som möter sina affärsbehov och nuvarande ekonomiska situation kan en företagare utnyttja den erfarenhet och expertis från någon med lång erfarenhet av företagsfinansiering.

Om företagets ägare inte kan leva upp till de hårda krav som ställs måste han eller hon undersöka andra alternativ. Ett bra ställe att börja på är en långivare som kan bevilja lån till egna företagare där banken hade sagt nej.

Ofta kan ett behov av kapital uppstå plötsligt och kräver en snabb lösning. Idag finns det flera alternativ beroende på behovet av finansiering och hur snabbt kapitalet behövs.

Naturligtvis är det så att snabb tillgång till kapital från alternativa långivare kan bli något dyrare än ett traditionellt lån så det är viktigt att ha en genomarbetad plan för vad lånet ska användas till.

Banker tar kreditupplysningar på småföretagare och bedömer dem enligt samma stelbenta besluts- och regelverk som privatkunder. Detta innebär att ett bra kassaflöde och en växande omsättning inte alltid räcker för att kvalificera sig för ett lån på banken.

Business lån fäster mindre vikt på kreditpoäng och studerar istället företagets kassaflöde som grund för ett kreditbeslut. Syftet med business lån är att fylla kortsiktiga kapitalbehov och är inte tänkt som ett alternativ till långsiktig företagsfinansiering.

Ett business lån utan krav på säkerhet, personlig intervju eller krångligt pappersarbete. Deras erfarna lånespecialister arbetar snabbt och effektivt och beviljar lån utan onödig väntan.

Har du ett företag som är i behov av omedelbar finansiering och ingen tid tid att vänta på den vanliga bankens långsamma och omständliga hantering?

Då är det bättre att skicka in en låneansökan på nätet och få ett snabbt erbjudande om ett företagslån.

Leta efter rätt långivare

En av bankernas huvuduppgifter är att erbjuda lån till företagens finansiering och möjliggöra investeringar. Men det finns många andra vägar att finansiera ett företag förutom att låna pengar av en bank.

Eftersom den bank ditt företag redan har en förbindelse med har bäst insyn i din ekonomiska situation kan den av den anledningen vara antingen din bästa vän eller någon du bör undvika att vända dig till.

Hos Långuide.se hittar du alternativa långivare som kan erbjuda snabba och enkla företagslån.

När banken är för svår

Banker är konservativa och undviker helst att ta några risker. Till deras fördel kan dock sägas att om de beviljar ett lån så blir villkoren bra och räntorna marknadsmässiga.

Det går att få ett företagslån från den vanliga banken förutsatt att verksamheten och företagets ägare har en bra kreditvärdering, har en historik av framgångsrika affärer i näringslivet flera år samt kan erbjuda tillräckliga säkerheter.

Företagskredit – Företagslån

Frågor och svar

Hur stort företagslån går det att få?

Vanligen upp till 2 miljoner kronor. Bankerna och kreditgivare bedömer affärsplan och prövar din ansökan för att ta reda på företagets ekonomiska situation och för att göra en prognos företagets framtida förmåga att betala tillbaka lånet. Därefter bestäms hur stort lån som kan beviljas.

Vad krävs för att få ett företagslån?

Långivare som banker och kreditgivare ställer olika krav för att de ska låna ut pengar till ett företag. Grundkrav En sund affärsplan Personlig borgen Prognos och budget Kreditupplysning

Företagslån utan UC?

Kreditupplysning behöver inte ske via UC. Många långivare använder istället Bisnode eller Creditsafe.

Kan jag låna med nytt AB?

Ja. Även nystartade företag kan låna pengar.

Hur fungerar lån från Froda?

Lånet återbetalas dagligen med små belopp. Det krävs omsättning från kortköp.

Mer om företagslån

Företagslån Almi