Mikrolån utan UC med betalningsanmärkning

4 februari 2023

Långuide.se

Mikrolån är lån på små belopp som är lätta att få med snabb utbetalning till kontot. Kärt barn har många namn och Mikrolån kallas även snabblån eller SMS-Lån.

Mikrolån är en tjänst som vänder sig till alla som behöver låna en liten summa pengar under en kort tid. När det används korrekt och med goda avsikter, kan det vara en bra tjänst för att snabbt få fram kontanter.  Mikro betyder litet och att låna pengar på små belopp är mikrolån som vi kan använda för att tidigarelägga ett inköp eller betala en akut räkning.

Likviditetsproblem kan både företag och vanliga människor råka ut för, det är inget konstigt med det. Det går inte att planera och veta i förväg vilka utgifter som plötsligt kan dyka upp. Med hjälp av ett mikrolån går det att lösa små problem diskret.

[xyz-ips snippet=”mikro”]

Många använder idag snabblån eller SMS lån för att lösa små problem istället för att belasta sig över släkt och vänner. Om man vet att lånet kan betalas lite längre fram är det  ingen fara att ta ett mikrolån för att tillfälligt bättra på kassan. Eftersom det är en tjänst med hög servicenivå (snabb utbetalning, ansökan dygnet runt) är räntan högre än ett långsammare lån.

Mikrolån är en service som används bäst i nödfall. Det är inte alls smart att ta dyra lån för att gå på krogen eller gå på shoppingtur. Mikrolån fyller en viktig funktion som sista livlina för att klara sig ur en knepig situation det bör inte missbrukas för snabba kickar. Kickar som lika fort klingar av och lämnar efter sig ett jobbigt lån att betala tillbaks. Om du vill veta vad ett mikro- eller snabblån kostar just nu hittar du aktuella priser här.

Mikrolån

Minsta  krav för att få ett mikrolån

  • Fyllda 18 år och inte omyndigförklarad
  • Vara folkbokförd i Sverige

Behöver du torts allt kontanter snabbt för att klara dig ur ett knepigt läge? Då kan ett mikrolån vara lösningen. Ibland dyker det upp oväntade utgifter eller så behöver du den där lilla extra summan och då är ett mikrolån adekvat. Oavsett vem du är och vad pengarna ska användas till går det att fixa det med ett mikrolån. Mikrolån är ett lån som betalas ut direkt till ditt bankkonto. Lånet får man på nätet och svar med utbetalning lämnas inom några minuter. Det behövs ingen säkerhet för ett mikrolån.

Mikroån utan UC

Företag som gör hemliga kreditupplysningar har noterat att det är populärt med mikrolån utan UC. De flesta konsumenter helst undvika att en ansökan om ett mikrolån hamnar på en kreditupplysning. Genom att ta ett mikrolån utan UC blir det inte registreras i de system som storbankerna använder.

En annan anledning till att ta mikrolån utan UC är att det inte påverkar kreditbetyget. Det stora kreditupplysningssystemet UC ägs av storbankerna. Varje gång det tas en UC noteras det och bankerna kan se det. Alla större banker använder UC för kreditupplysningar.

Ansök utan kreditupplysning

För att undvika att uppgifter om mikrolånet registreras hos UC kan ett företag som erbjuder mikrolån istället vända sig till ett annat upplysningsföretag. Det beror bland annat på att en ansökan om ett litet lån behöver inte granskas lika noggrant. Det finns många upplysningsföretag som erbjuder kreditupplysningar vid sidan av UC mest anlitade är Bisnode och Creditsafe.

Eftersom de inte sparar antal kreditupplysningar som tas på en person belastar det inte kreditvärdigheten med onödiga förfrågningar och mikrolånet kan därför inte orsaka några framtida problem. Det går inte att få ett mikrolån utan kreditupplysningen istället tas en mjuk upplysning som inte syns vilket i praktiken är samma sak.

Mikrolåna med betalningsanmärkning

Hos många långivare är flera betalningsanmärkningar ok med mikrolån. Moderna långivare gör individuella bedömningar om kundernas återbetalningsförmåga. Dessa baseras på framtida betalningsförmåga istället för privatekonomisk historik. Situationen idag och i framtiden är viktigare än någon enstaka räkning som inte blev betald i tid.

Ett mikrolån med betalningsanmärkning är för många den ende utvägen om man råkar ut för en oväntad utgift. Oavsett om det är en räkning som ska betalas eller ett inköp är det en tjänst som är bra att ha tillhands när behovet uppstår.

Ibland är oturen framme och man åker på en ”prick”. En betalningsanmärkning hänger kvar en ganska lång tid (tre år) från att ett beslut togs hos kronofogden om skulden. Oavsett om det var ett misstag eller det helt enkelt inte fanns möjlighet att betala måste det finnas någonstans att få tag på pengar för oförutsägbara utgifter.

Tur då att det går att få hjälp med kontanter via ett mikrolån trots dålig kreditvärdighet och att det finns en eller flera betalningsanmärkningar.

Mikrolån direkt utbetalning

Mikrolån Nordea

Mikrolån Swedbank

Om du står inför ett ekonomiskt problem och inte har någon annan lösning än att låna pengar med mikrolån fram till din nästa löning kan ett snabbt lån vara ett bra alternativ för dig att överväga.

Dessa lån kan ges till alla som fyllt 18 år och har en inkomst och tillgång till ett bankkonto.

Dessa lån ger bekvämligheten med ansökan online och utan allt krångel med att fylla i alla papper som kommer med traditionella lån. Efter att du skickat din ansökan via långivare hemsida kommer du att godkännas strax efter och medel sätts in på ditt konto inom några timmar.

Är en form av snabblån

När mikrobanken Grameen Banks grundare Muhammad Yunus fick nobels fredspris 2006 hoppades många att mikrolån skulle bli lösningen för världens fattiga lantbrukare. Senare forskning har tyvärr visat att mikrolån inte gav någon positiv effekt på konsumtion och utvecklingsnivå. Istället fastnade många låntagare i en skuldfälla.

Termen “mikrolån” som från början beskrev små lån till bönder i tredje världen har sedan dess utvidgats. Förutom företagslån är Mikrolån i Sverige synonymt med snabblån. Snabblån är små krediter med enklare handläggning och snabbare utbetalning. Mikrolån är ett mer positivt ord än snabblån som för många ger associationer till höga kostnader. Det är vanligt att använda eufemismer för att förändra bilden av olika fenomen. Mikro pekar på lånets storlek inte dess kostnad. Den är tyvärr lika hög oavsett om snabblån blir mikrolån eller något annat.

För- och nackdelar

Även om den här formen av lån kan låta tilltalande, är sanningen att små krediter har varit föremål för olika kontroverser. Låneformen har i själva verket ett rykte om sig att förstöra människors ekonomi och försätta dem in hopplösa skuldfällor.

Många låntagare missbrukar och missförstår syftet med mikrolån samt hur och när de bör användas. Det är viktigt att som en potentiell kund veta både fördelar och nackdelar att dessa typer av lån.

  1. Ett alternativ när inga andra finns
  2. Lätt att få
  3. Snabbt och bekvämt

De snabba utbetalningarna är vad som gör mikrolån till en intressant lösning. Genom att låna från en långivare som har samma bank som sin egen går det att få blixtsnabb utbetalning av mikrolån. Så fort ansökan har godkänts (vilket ofta sker automatiskt) kan lånet betalas ut.

Nackdelar

  • Dyrare än andra lån
  • Risk att hamna i en lånefälla
  • Högre ränta

Den effektiva räntan är högre för mikrolån jämfört med vanliga banklån med längre återbetalningstid.  Kom ihåg att detta är ett kortsiktigt lån och jämför sedan med den genomsnittliga effektiva räntan på ett ”vanligt” lån och du inser lätt hur dyra dessa lån är.

På grund av de stora kostnaderna förknippade med mikrolån (typ snabblån) är det viktigt att betala din skuld på förfallodagen. Om du tror att du inte kommer att klara det ska du inte heller ta ett lån. Om lånet inte betalas tillbaks kan kostnaderna snabbt rusa iväg och tillslut bli en ordentligt jobbig sak att ta tag i.

En stor del av vinsten (och affärsmodellen) för att erbjuda Mikrolån kommer från konsumenter som inte kan betala tillbaka tidigare lån på förfallodagen och därför förlänger sina lån.

Detta resulterar i mer avgifter för kunden som läggas ovanpå det ursprungliga beloppet lånat som sedan kan leda till en mer eller permanent skuld till en mycket hög kostnad.

Mikrolån för företag

Företag med mindre kapitalbelopp kan ansöka om mikrolån hos Almi. Almi har garantier från Europeiska Investeringsfonden genom EU programmet progress-mikrolån. De kan därför erbjuda förmånligare villkor än vanliga banker. Almis mikrolån riktar sig i första hand till unga företagare som är i uppstartsfasen med ett mikroföretag.

Även vanliga företagslån kan kallas mikrolån om det är ett mindre kapitalbehov.  När företagslån kallas “mikrolån” handlar det om belopp på upp till 200 000 kronor.

Monalisa Ismael är en av alla de flickor i Etiopen som tack vare mikrolån via UNICEF får möjlighet att gå i skolan.