Lån trots betalningsanmärkning

 15 juli 2024

Lån trots betalningsanmärkning

Det går att låna pengar med betalningsanmärkning hos långivare som ser till individens framtida möjligheter och har överseende med missade räkningar i dåtid.

Lån trots anmärkning
Att missa en räkning är lätt hänt och kan hända även en i övrigt ekonomiskt skötsam medborgare. Vi vet alla hur opålitlig posten kan vara och om man har varit bortrest på semester eller flyttat till ny adress är det lätt att någon räkning hamnar fel och av misstag glöms bort.

Innehåll

Jämför lån lån med betalningsanmärkning

Trustpilot Minbelopp Maxbelopp Ränta från Ränta till Utbetalning Startavgift Aviavgift Upplysning
Låna pengar enklare 4.5 10 000 75 000 19,95 19,95 Utbetalning samma dag som ansökan beviljas 475 25 Bisnode (Dun & Bradstreet Credit AB)
Avgiftsfritt - 20 000 150 000 29 29 Lånet betalas ut inom 24h 0 0 Dun-Bradstreet
Reduce 4.7 1 000 50 000 7,9 25,9 Före kl. 13:30 samma dag 195 19
Högst beviljandegrad 3.8 1 000 50 000 40,5 40,5 Direktutbetalning till de fyra storbankerna. 0 0 Creditsafe Högkostnadskredit
Direktutbetalning 4.9 10 000 600 000 2,9 26 Direktutbetalning – du slipper vänta 0 0 UC

Hög beviljandegrad – lån med anmärkning

Även om det kanske är kört hos den vanliga banken betyder dock inte ett litet misstag att man blir diskvalificerad från att låna pengar direkt. Det finns det många som ställer upp när det behövs och lånar ut pengar även till kunder med anmärkning

Om man inte betalar sina räkningar i tid hamnar de förr eller senare hos ett inkassoföretag som tar över ansvaret för att driva in pengarna. Då tillkommer flera olika avgifter och ränta ovan på det.

Om man trots uppmaning inte betalar kan skulden överlämnas till Kronofogdemyndigheten och man får en s.k. betalningsanmärkning. Men det behöver inte vara helt kört att få ett lån, om skulden är betald är chansen riktigt god.

Om du har tagit dyra lån när privatekonomin varit i en svacka har du med all säkerhet fått betala alldeles för höga räntor. Om läget har förbättrats kan det vara en god idé att låna pengar med hopbakslån och bli av med alla gamla surdegar.

 

Exempelräntor lån med betalningsanmärkning

Enligt konsumentverkets riktlinjer ska marknadsföring av lån innehålla ett representativt exempel för den vanligaste förekommande kreditsituationen. Vi jämför exempelräntor hos långivare som erbjuder lån på 50 000 kronor. Räntespann saknas för långivare som ger samma till alla kunder.

Exempelräntor lan med-betalningsanmarkning

Smarta långivare på webben ser till framtida betalningsförmåga och inte historiska misstag och här har vi samlat ett urval av de bästa lånelösningarna för att kunna få låna pengar med betalningsanmärkning.

Tidigare har svenska konsumenter varit helt utestängda från alla möjligheter att låna pengar om de haft en anmärkning, idag är läget annorlunda och det finns många som lånar ut trots tidigare slarvfel med räkningar.

Ränta på lån med betalningsanmärkning

Varje kreditgivare gör sina egna bedömningar av en låneansökan. Räntan bestäms efter vissa kriterier och baseras i huvudsak på en kreditupplysning från UC, Bisnode eller Creditsafe. Räntan sätts efter hur stor risken bedöms vara att kunden inte kommer att kunna betala.

Räntan mellan olika kreditgivare varierar beroende på vilken metod de använder för att bestämma räntan. Det är därför en bra idé att jämföra flera långivare för att hitta bäst lösning.

Tänk på att många förfrågning om lån kan de dra ner din kreditvärdighet.

Vad innebär betalningsanmärkning ?

En betalningsanmärkning är den yttersta konsekvensen av en obetald skuld eller räkning. Ofta har flera påminnelser och sedan inkassokrav skickats utan resultat.

En betalningsanmärkning  är inte resultatet av en enstaka utebliven betalning. För vanliga skulder mellan konsument och ett företag visar den på ovilja eller oförmåga att betala en skuld. Innan skulden slutligen hamnat hos kronofogden har det ofta gått flera månader. Det är alltså en lång tidsperiod som gäldenären haft på sig från den första påminnelsen. Först efter flera påminnelser och inkassokrav blir en skuld slutligen registrerad i det offentliga registret.

En anmärkning är ur en kreditgivares perspektiv mycket allvarligare än slarv med betalningar. Risken är stor att det blir framtida problem med betalningen. Därför är lån med betalningsanmärkning dyrare än vanliga lån.

En betalningsanmärkning tas som intäkt för att en person inte hanterat sin ekonomi på ett ordentligt vis. Konsekvensen blir bland annat att det inte längre går att handla på avbetalning eller teckna ett nytt hyreskontrakt.

Om du har fått en prick i registret beror det på att du brutit mot ingångna avtal och inte betalat enligt vad som varit överenskommet. Betalningsproblem är orsaken till att fler behöver lån med betalningsanmärkning och betalningsproblem.

Hur länge finns en  anmärkning kvar?

En betalningsanmärkning kvarstår i registret i 3 år för privatpersoner och 5 år för företag. En betalningsanmärkning försvinner inte även om skulden är betald.

För privatpersoner tas anmärkningen bort senast tre år efter den dag då den uppkom. Som tur är finns det många långivare som gör en individuell bedömning av betalningsförmågan.

De tittar istället på låntagarens nuvarande och framtida förutsättningar att betala tillbaks ett lån. Det har stor betydelse vem som fått ett betalningsföreläggande utfärdat. En parkeringsbot väger lägg jämfört med till exempel en hyresskuld.

Betalningsanmärkningen kvarstår i tre år och syns på kreditupplysningen. Kreditupplysningsregistret är offentligt för alla som kan behöva informationen.

Garanterat lån trots betalningsanmärkning

Banken gör oftast inte någon helhetsbedömning av en persons faktiska betalningsförmåga utan konstatera bara att man inte är att lita på och ger avslag på alla låneansökningar.

Som tur är finns det många mindre aktörer som ser till helheten och kan garantera ett snabblån till kunder som de bedömer ha betalningsförmåga. Att har slarvat med en liten räkning, kanske för att man varit bortrest eller bytt adress betyder ju faktiskt inte att man behöver vara helt opålitlig.

Det finns flera snabblåneföretag som specialiserat sig på att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkning. De ser till helhetsbilden och har man en inkomst och i övrigt hyfsad ekonomi får man ofta ta ett snabblån eller mikrolån trots den där anmärkningen.

Dessa företag garanterar lån trots betalningsanmärkning med lägre krav och snabbare utbetalning. Nackdelen är att lånet ofta har en mycket kort återbetalningstid. Ofta ska det betalas tillbaks redan in om 30 dagar.  Lånen har högre räntor och måste marknadsföras som högkostnadskredit.

Det finns mängder av aktörer som kan erbjuda små lån betalningsanmärkningar. Dessa långivare använder sig av egna modeller för kreditvärdighet där större vikt läggs vid framtida betalningsförmåga.  Den som har någon form av inkomst har därför ofta goda möjligheter att få ett lån.

Det snabbaste sättet att få ett lån med betalningsanmärkning är ett snabblån. Snabblån är dyrare än vanliga lån men har mycket lägre krav. Det går att få ett snabblån även om man har flera betalningsanmärkningar. Det som avgör om man kan få låna är att skulderna är betalda. Det får inte finnas pågående skulder hos kronofogden.

Snabblån med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning, hur liten och obetydlig den kan tyckas vara och trots att skulden sedan länge är betald, förstör din kreditvärdighet i 3 år.

Det finns dock möjligheter att få ett sms lån, mikrolån eller snabblån med betalningsanmärkning på mindre belopp. Om du har hamnat i en riktig knipa och behöver låna en mindre summa är det tur att det faktiskt finns ett alternativ även för den som har anmärkningar.

Tänk på att krediter med kort återbetalningstid  ibland kan leda till problem för låntagaren.

Grundkrav för blancolån med betalningsanmärkning

Även för blanolån, snabblån, mikrolån eller sms lån finns det en del grundläggande krav som kunden måste uppfylla för att få låna.

Omyndiga personer kan inte ingå kreditavtal. Det absoluta baskravet för att överhuvudtaget kunna låna är därför att man är myndig. Det innebär att man har fyllt 18 år för att få låna och att man inte är omyndigförklarad.

En del snabblåneföretag har en högre åldersgräns än 18 år. Av erfarenhet vet kreditgivare att mycket unga kunder innebär en högre risk. Det är även ett sätt att signalera ansvarsfull kreditgivning. Att inte låna ut till de åldra yngsta kunderna innebär att de hjälper till att minska risken. Det är en dålig start på vuxenlivet att tidigt hamna hos kronofogden.

De flesta långivare vill se att kunden har någon form av inkomst. Det är dock inte nödvändigt med en fast anställning för ett lån med betalningsanmärkning.  I

För att få ett blancolån med betalningsanmärkning går det inte att ha pågående ärenden hos kronofogden. Anledningen är att myndigheten kan gå in och göra utmätning på personens lön eller tillgångar. Då blir det inga pengar kvar att betala ett nytt lån.

Minsta krav för svåra lån

Om du måste få loss pengar och behöver ett lån trots betalningsanmärkning finns det flera möjligheter. Men det kan kräva att du måste visa för långivaren att du kommer att kunna betala tillbakslånet. Du måste övertyga långivaren om att den gamla anmärkningen var ett misstag som inte kommer att upprepas.

Detta behöver inte vara ett stort problem. Det kan ha gått flera år sedan anmärkningen registrerades. Situationen kan vara mycket bättre nu och det kan även långivaren se.

Minsta krav för att kunna låna pengar trots betalningsanmärkning:

  • Din årsinkomst är minst 50 000 kronor
  • Du är mellan 18–75 år
  • Inga obetalda skulder hos kronofogden

Samla lån med betalningsanmärkning

Det går att få ett samlingslån. Metoden för att samla lån innebär att ansöka om ett hopbakslån i vilket gamla skulder ”baka ihop”. Ett samlingslån innebär alltså ett större lån för att betala av alla småkrediter och lån.

Om man har betalningsanmärkningar kan det behövas en medlåntagare för att lånet ska gå igenom. Det ökar chansen för godkänt lån med en lägre ränta.

Att samla lån är en metod som rekommenderas om man vill förbättra sin kreditvärdighet. Målet med ett hopbakslån är att få en lägre ränta som sparar pengar och ger en starkare privatekonomi. Det innebär även att kreditbetyget går upp.

Minsta krav för att kunna samla lån

o                         Fyllt 18 år och ej vara omyndigförklarad

o                         Ha folkbokföringsadress i Sverige

o                         Någon form av inkomst från arbete eller pension

o                         Inget skuldsaldo hos Kronofogden

Hopbakslån med betalningsanmärkning

Hopbakslån är ett annat ord för samlingslån. Att ansöka om hopbakslån med betalningsanmärkning är möjligt hos flera långivare. Det går att få ett hopbakslån och låna med betalningsanmärkning hos Svea ekonomi. De har bra lånelösningar för alla situationer i livet. Svea Ekonomis hopbakslån kallas omstartslånet.

Lånebelopp

Det går att få godkänt på ett mindre lånebelopp trots betalningsanmärkningar och tidigare ärenden hos Kronofogden.

Snabbkrediter är ofta på mellan tusen kronor och högst går det att låna 50 000 kronor. Om du vill låna 1000 kronor är det inte något problem att hitta en långivare. För att få låna 100 000 kronor eller mer ställs högre krav. Det går inte att låna 600 000 kronor med betalningsanmärkning. Det är det högsta beloppet för ett blancolån utan säkerhet.

Lån med betalningsanmärkning och utan UC

Låna pengar med betalningsanmärkning utan UC

Om man har betalningsanmärkningar är det nästan omöjligt att få ett lån hos någon av storbankerna som använder UC (upplysningscentralen). Det enda framkomliga vägen för att få låna pengar utan UC är att vända sig till långivare som 1. Inte anlitar UC och 2. Kan låna ut även till den som har en eller flera betalningsanmärkningar.

Låna pengar med betalningsanmärkning hos lånemäklare

Specialister på att förmedla lån kan så klart även hjälpa kunder som har en betalningsanmärkning. Även en lånemäklare och det går ofta att hitta en lånelösning även för den som haft otur att dra på sig en anmärkning. Lånemäklare kan även hjälpa kunder med andra oklarheter i sin privatekonomi som banker och många andra kreditgivare helst inte vill befatta sig med.

Bolån med betalningsanmärkning

Att hitta ett huslån med betalningsanmärkning behöver inte vara omöjligt. Genom att ansöka på nätet kommer du snabbt kunna välja mellan en rad olika alternativ för ditt bostadslån. Bästa metoden för att få ett huslån om man behöver ta ett lån med betalningsanmärkning är att vara två som söker. Topplån för kontantinsats  är ett lån till kontantinsats som ges utan säkerhet. Det är egentligen ett vanligt blancolån eller privatlån men kallas populärt för topplån.

Det bidrar med den sista delen av finansieringen av ett bostadsköp ovanpå bostadslånet. Minst 15 % av bostadens pris måste finansieras med pengar som inte är bostadslån. Den som inte har tillräckligt eget sparande i samband med köpet kan låna till kontantinsatsen. Ett blancolån har högre ränta än bolånet och ska vanligen betalas tillbaka inom högst 15 år. Det är många år så det gäller att hitta ett bra lån med låg ränta vanligen ett så kallat blancolån.

Låna med både betalningsanmärkning och lågt kreditbetyg

Låna pengar med låg kreditvärdighet och betalningsanmärkning

Går det att låna pengar med lågt kreditbetyg och betalningsanmärkning? Tidigare misstag som lett till en betalningsanmärkning drar din kreditvärdighet i flera år och det är svårare att låna pengar med låg kreditvärdighet.

Vad många inte vet är att kreditbetyget även påverkas negativt av att byta adress eller arbetsgivare. Långivare vill se stabila förhållanden och är snabba att dra öronen åt sig för allting som signalerar motsatsen.

Även den som har en hög inkomst kan därför ha ett lågt kreditbetyg på grund av andra omständigheter än ekonomiska.

Låna pengar med betalningsanmärkning och kronofogden

En skuld hos kronofogden innebär att myndighetens offentliga register innehåller information om att en person eller företag inte har betalat en skuld. Det är svårare att få lån med betalningsanmärkning eftersom de fått obetalda skulder fastställda hos kronofogden.

Det är en missuppfattning att Kronofogden delar ut betalningsanmärkningar. Kronofogden är en myndighet som kan fatta beslut om att till exempel fastställa skulder. Det sker när de får in en ansökan om ett betalningsföreläggande. Det innebär att de får ett underlag som visar att en person ingått ett kreditavtal so inte följts.

Ett beslut fattas om att personen är betalningsskyldig. Eftersom alla myndighetsbeslut är offentliga kan kreditupplysningsföretagen ta del av beslutet. Det är sedan de privata upplysningsföretagen som registrerar beslutet i sina privata register. Det är det som kallas en betalningsanmärkning.

Lån med prick hos kronofogden?

Betalningsanmärkningar, eller ”en prick i registret” som det ibland kallas är alltså ingenting som Kronofogden ansvarar för. Det är vad vi kallar en notering hos ett kreditupplysningsföretag. Det finns många typer av ärenden hos kronofogden som kan tolkas som en prick. Det vanligaste är ett betalningsföreläggande alltså en uppmaning att betala en skuld.

Kronofogden kan även genomföra tvångsåtgärder som utmätning av egendom och lön. Även sådana åtgärder blir översatta som en anmärkning.  Betalningsanmärkningar finns kvar i upplysningsföretagens privata register i minst tre år för privatpersoner och fem år för juridiska personer. Ett lån trots prick i registret är ett lån med en prick i ett privat register hos ett upplysningsföretag.

När en fordringsägare som en sista åtgärd vänder sig till kronofogdemyndigheten för att få en skuld fastställd av myndigheten och ta hjälp av statens tvångsmedel för driva in pengarna registreras myndighetens beslut i ett offentligt register.

Alla myndighetsbeslut är offentliga. Kreditupplysningsföretag hämtar löpande in alla beslut som fattas hos kronofogden och sammanställer dataregister över personer som fått skulder fastställda.

En betalningsanmärkning är alltså en notering i ett privat kreditupplysningsregister om att en privatperson eller företag fått ett myndighetsbeslut riktat mot sig om att betala en skuld. Personregister över dåliga betalare efterfrågas av många olika verksamheter och används för att undvika att göra affärer med personer och företag som har ekonomiska problem.

Offentliga register

Den svenska offentlighetsprincipen innebär att alla beslut som myndigheter fattar är tillgängliga för vem som helst att ta del av. Myndigheter måste vara mycket noga med att följa lagar och bestämmelser eftersom vem som helst kan ta del av och granska de beslut som fattas. Lagen om offentlighetsprincip är till för att stärka medborgarnas ställning gentemot myndigheter.

Om skulden inte betalas i tid

Det är en ganska lång väg en skuld tar från påminnelse via inkasso och slutligen till en betalningsanmärkning. Därför är det allvarligt när en kreditupplysning visar att det finns myndighetsbeslut om obetalda skulder registrerade.

Om man har fått den här typen av anmärkning går det inte att få lån och krediter och det kommer även att bli svårt att teckna till exempel ett mobilabonnemang.

Kreditupplysning ger information om myndighetsbeslut

Kreditupplysningsföretagen sammanställer myndighetsbeslut, inkomstuppgifter och andra personuppgifter och erbjuder sina dataregister som en service till banker och andra långivare so behöver underlag för att kunna fatta beslut om lån och krediter.

Det blir automatiskt svårare att låna pengar med betalningsanmärkning eftersom anmärkningen indikerar allvarlig misskötsel av privatekonomin. Bakom det som kallas en anmärkning ligger ett myndighetsbeslut som tagits därför att en privatperson eller företag inte kunnat eller vägrat betala en skuld.

En kreditupplysning kan dock ge information som visar kan används för att skilja på personer som slarvat med en enstaka räkning och de som inte alls har ordning på sin privatekonomi.

Med en kreditupplysning hindras personer som inte har ärliga avsikter att få lån och företag undviker att göra kreditförluster. Personer och företag med för svag ekonomi förhindras att sätta sig i djupare skuld medan de som bedöms ha en framtida betalningsförmåga kan få ett lån trots betalningsanmärkning.

Vad gör kronofogden?

Kronofogden utfärdar inga betalningsanmärkning de fattar beslut om olika åtgärder för att reglera skulder mellan borgenärer och gäldenärer. Vad vi kallar betalningsanmärkning är en registernotering i ett privat dataregister hos ett kreditupplysningsföretag. Dessa samlar in information från bland annat kronofogdemyndigheten och noterar beslut fattade mot företag och person.

När riskerar man att hamna i registret?

Alla privatpersoner och företag kan bli föremål för en utredning om betalningsansvar om det skickas in en ansökan till kronofogdemyndigheten. Om en skuld inte betalas enligt vad som gjorts upp i ett avtal kan borgenären vända sig till KRF och få skulden fastställd. Även privatpersoner kan vända sig till myndigheten för att få hjälp att driva in skulder.

Vad händer om man får ett myndighetsbeslut mot sig?

Ett myndighetsbeslut med påföljande notering i olika register är en allvarlig händelse och det skarpaste vapen som kan användas mot en person som vägrar betala sin skuld. Det kan innebära utmätning av lön och hembesök för att ta saker i beslag.

Med en betalningsanmärkning blir det svårt ta lån hos banker, köpa produkter på avbetalning och att få ett hyreskontrakt blir ofta helt omöjligt. Det kommer inte att gå att få ett mobilabonnemang utan deposition och en anmärkning kan även orsaka om man söker vissa ett jobb där hantering av pengar ingår i arbetsuppgiften.

Undvik att bli registrerad hos kreditupplysningsföretag

Innan en obetald skuld blir registrerad som en betalningsanmärkning har i regel den betalningsansvarige haft lång tid på sig att betala skulden och göra rätt för sig. Om en räkning inte betalas skickas först flera påminnelser om att räkningen är obetald. Om betalning ändå inte kommer in lämnas sedan fakturan över till ett inkassoföretag.

Inkassoföretaget tar över försöken med att få betalt. I det här steget tillkommer en mängd nya avgifter som gör att skulden växer. Inkassoavgift, påminnelse och ränta på skulden gör att en liten skuld snabbt förvandlas till ett allt större krav.

Först när inkassoföretaget gjort ett flertal utskick och även försökt kontakta den betalningsskyldige lämnas ärendet vidare till kronofogden och då blir det riktigt dyrt.

Betalningsanmärkningar finns kvar i tre år

För privatpersoner finns betalningsanmärkningen kvar i tre år efter att den registrerades. För företag tar det fem år innan den stryks under förutsättning att hela skulden är betald.

Bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar är att betala sina räkningar i tid. Ibland kan det vara svårt att betala alla räkningar på grund av oförutsedda utgifter eller förlorade inkomster.

Om man inte kan betala sina räkningar i tid är det bäst att ta kontakt med det företag som väntar på betalning och begära att få ett förlängt förfallodatum. Det kan även gå att få tillstånd en avbetalningsplan för att tillsammans med borgenären arbeta för att situationen ska kunna lösas.    De flesta företag är villiga att samarbeta för att fram till en lösning som innebär att skulden blir betald utan inblandning av myndigheter.

Felaktig registeruppgift

Får du ett beslut från kronofogdemyndigheten om ett betalningsföreläggande som är felaktigt ska du genast kontakta KRF och den som gjort ansökan skriftligen med ett daterat brev för att bestrida skulden. Det räcker att skriva ”jag bestrider skulden” för att stoppa processen och sedan inkomma med underlag om varför du inte är betalningsskyldig.

Så här kan du ta reda på mer

Kolla själv hos kronofogden

Vill man veta vilka uppgifter som finns registrerade är det bara att logga in på kronofogdens hemsida med bank-id och se om det finns några beslut fattade mot sig själv.

Ta en upplysning på dig själv

Det går också att ta en kreditupplysning på sig själv genom upplysningsföretag som erbjuder den tjänsten. För att ta reda på vilken information som förmedlas via en kreditupplysning kan du ta en på dig själv. Det spelar ingen roll vem du kontaktar eftersom alla kreditupplysningsföretag har samma information.

Vad gör ett kreditupplysningsföretag?

Kreditupplysningsföretag samlar in information från offentliga register för det krävs ett godkännande från datainspektionen. I deras privata register finns uppgifter om alla svenska medborgare över 15 år. Det finns flera rikstäckande kreditupplysningsföretag i Sverige, och sammanlagt har ett tiotal företag tillstånd från datorinspektionen för att sammanställa personregister.

Upplysningscentralen: Frågor och svar om betalningsanmärkning

Uppgifter som upplysningsföretag sammanställer

  • Myndighetsbeslut av kronofogdemyndigheten efter ansökan från en fordringsägare om att fastställa att en person eller företag är betalningsskyldig för en skuld.
  • Tredskodomar från tingsrätten. En tredskodom är en dom där svarande part uteblivit från förhandling eller inte svarat på en stämning.
  • Rapporterade bankkonton/krediter/hypotekslån
  • Person eller företag i konkurs
  • Offentligt beslut om skuldsanering
  • Obetalda skatter och avgifter som gått till kronofogden
  • Försök till utmätning

Undvik att hamna i register över dåliga betalare

Den bästa metoden för att inte bli utpekad i privata register över dåliga betalare är att betala sina räkningar i tid. Negativa registeruppgifter sätter käppar i hjulen för många vardagliga behov. Det blir svårt att teckna alla typer av avtal som innebär någon form av framtida löfte om betalningar om man är flaggad som dålig betalare.

Skjut upp räkningar och slipp anmärkning

Om man ligger efter med räkningar och är orolig för att åka på en betalningsanmärkning är det bäst att lyfta luren och ringa upp företaget eller inkassobolaget för att få skjuta upp räkningen eller fråga om det går att göra en avbetalningsplan.

Spara alltid avtal

Spara alltid avtal och kontrakt i en särskild mapp eller pärm. Om du får felaktiga krav riktad mot dig måste du kunna visa underlag för att kunna bestrida kravet. Genom att samla alla kontrakt och avtal kan de lätt plockas fram för att styrka ett bestridande.

Att bestrida ett betalningskrav

Om en räkning är föremål för inkasso eller inkasso men är fel ska betalningskravet bestridas. Bestrida betyder att motsätta sig och är det detsamma som att överklaga kravet.

Ansökningsavgift kronofogden

Att ansöka om ett betalningsföreläggande kostar 300 kronor. Den kostnaden läggs på skulden tillsammans med utgifter för eget arbete vilket får krävas tillsammans med skulden och normalt är 380 kronor. När ärendet överlämnas till kronofogden ökar skulden i ett slag med minst 680 kronor

Vad händer med ett betalningsföreläggande?

Efter att ett betalningsföreläggande gått till kronofogden kontaktas gäldenären.

I ett första skeende skickas ett brev ”Skuld att betala” med information om sista betalningsdag för skulden. Om inte skulden betalas går myndigheten vidare med hårdare metoder. Först görs en utredning för att se om gäldenären har några tillgångar.  I detta ingår att gäldenären får uppge inkomster, familjeförhållanden och levnadskostnader.

Kronofogden kan vidta kraftiga åtgärder för att driva in pengarna. Det kan handla om utmätning av inkomst samt tvångsförsäljning av egendom. Utmätning innebär att Kronofogden lägger beslag på och säljer tillgångar på en offentlig auktion.

Skulder hos kronofogden – en lönsam affär

En betalningsanmärkning säger ingenting om en persons kreditvärdighet, det vill säga förmågan att betala tillbaks ett lån. Även miljonärer får betalningsanmärkningar och storföretag som Volvo och Ericsson har hundratals. Den vanligaste typen av betalningsanmärkning är underhållsstöd och felparkeringsavgifter.

Vad som är intressant för den som lånar ut pengar är återbetalningsförmågan. Den kan vara alldeles utmärkt trots att betalningsmoralen inte är den bästa. Om det finns en återbetalningsförmåga går det därför att låna pengar trots tidigare obetalda räkningar. Givetvis förutsatt att skulden är betald.

Då Sverige har ett synnerligt effektivt sätt att genom myndigheter och kraftfulla åtgärder se till att obetalda skulder drivs in är det en intressant marknad att verka i och ge ut krediter till privatpersoner. En privatkredit har en preskriptionstid på 10 år. Under den tiden kan mycket hända. Ett litet lån har under tiden med avgifter och ränta på ränta vuxit till ett stort belopp.

För den som har tålamod och kan bida sin tid är det en lönsam affär att ha en portfölj med väntande skulder hos kronofogden. Någon gång i framtiden kan de flesta göra rätt för sig och då blir det jackpott för långivaren. Lån och betalningsanmärkningar är ett växande problem för många svenska hushåll.

Högkostnadskrediter är en lönsam affär och ännu lönsammare blir det om skulden betalas först efter några år. Var försiktig med sådana lån och undvik att hamna i en lånefälla.

Information om betalningsanmärkningar

Frågor och svar

Vad är en betalningsanmärkning?

Det är vanligen en notering i kronofogdens offentliga register om att krav på betalning har ställts mot en individ eller företag.

Hur länge är en anmärkning registrerad hos UC?

En ansökan om betalningsföreläggande kvarstår händelseåret plus två år.

Kan man få ett lån med betalningsanmärkning?

Ja, det finns flera långivare som lånar ut pengar även till personer med anmärkningar.

Varför går det att låna trots betalningsanmärkning?

Alla kan slarva med en enstaka räkning. En del långivare bortser från mindre skulder och gör en helhetsbedömning av kundens framtida förmåga att betala.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Det är enkelt att logga in hos kronofogden med bank-id och själv se vilka uppgifter som finns registrerade.

Är det dyrt att låna med betalningsanmärkning?

Det beror på den individuella situationen. En mindre förseelse behöver inte ha så stor påverkan på den samlade kreditbedömningen.

Hur fort kan jag få ett lån med betalningsanmärkning?

Utbetalning av lån sker hos vissa långivare som du hittar på långuide.se redan samma dag.

Vilka villkor gäller för lån med anmärkning?

Grundkravet är att ha fyllt 18 år och vara skriven i Sverige.