Låna pengar över 65 år – Lån 60+

Claes Bengtsson

60+ och behöver ett lån?

Tyvärr diskriminerar storbankerna äldre kunder. Att bli nekade lån på grund av ålder är vanligt.

Går det då inte att låna pengar som pensionär?

Visst går det att få ett lån. Det är bara att vända sig till en bättre långivare.

Det går att få ett lån utan säkerhet upp till 70 år och över.

[Uppdaterad juni 2019]

Bynk ”Som en bank borde fungera”

70 år – Bynka fritt i 14 dagar

(300 000 kr)

bynk

Moank ”Möjligheter för din ekonomi”

Pension minst 150 000 – max 2 anmärkningar

(250 000 kr)

Moank

Bank Norwegian ”Hur mycket får jag låna?”

Ingen åldersgräns

(600 000 kr)

Bank Norwegian

Svea Ekonomi ”För alla tillfällen och behov”

Pension lägst 180 000 kr – även betalningsanmärkning

(400 000 kr)

Svea Ekonomi

Banker nekar pensionärer lån

Banker nekar pensionärer lån

Sju av tio pensionärer äger sin egen bostad. En bostad som i många fall är betald. Trots det nekar de svenska storbankerna kunderna att ta lån med bostaden som säkerhet.

Enligt Pensionsmyndigheten har en pensionär med medelinkomst svårt att få ett lån oavsett vilken förmögenhet som kan frigöras i bostaden.

Varför är bankerna så njugga med att låna ut till pensionärer?

Betänk detta:

De flesta pensionärer påpekar gärna att den pension de får är för låg. Gruppen pensionärer menar att de har för låg inkomst. Då blir det såklart ett problem att övertyga en långivare om att pensionen visst räcker till att betala räntor och amorteringar på ett nytt lån.

Även om varje individ har en unik ekonomisk situation är utgångsläget att kunder som får pension kan bli ett problem (kreditförluster) i ett framåtblickande perspektiv.

Prognoser på individers betalningsförmåga baseras på förväntad framtida inkomster. Hur mycket en person tjänat under arbetslivet är historia och har inte någon relevans för ett kreditbeslut. Hos långuide finns det lånen för alla åldrar.

Låna pengar som pensionär

Bara för att du har en fast inkomst i form av pension betyder det inte att du blir beviljad ett lån. Detta trots att pensionärer har garanterade inkomster i form av pension. Det svenska bankoligopolet är ofta inte intresserat av att göra några affärer med äldre kunder.

Om du avslutat ditt arbetsliv och har gått i pension kan dina alternativ vara något begränsade. Detta eftersom långivarna har strängare kriterier för den som är pensionerad.

Det är viktigt att veta att det faktiskt finns låne-och finansieringsalternativ. Det är ännu viktigare att veta hur man jämför dessa alternativ så att du hittar rätt låneprodukt. Här på långuide.se har vi samlat lån från uppstickarbanker med högre åldersgräns. Hos vissa går det även att få ett lån med låg kreditvärdighet så länge det inte finns obetalda skulder.

Det finns några överväganden som spelar in för hur mycket du kan låna med ett blankolån. Lånet begränsas av hur mycket du har råd att återbetala och ditt lån syfte. Hur mycket du kan ansöka om att låna beror på till vem du vänder dig.  Privatlån ges ut på belopp upp till 600 000 kronor.

Det är svårt att få godkänt på maxbeloppet men möjligheten att få ett lån i nivå med årsinkomsten är goda hos flera digitala långivare.

Seniorlån 60+

Seniorlån 60+

Dagens seniorer är mer aktiva än tidigare generationers. Ofta hör man att 70 är det nya 50 då hälsostatusen är god och den förväntade livslängden lång. Dagens seniorer vill ha en aktiv pensionärstid och då kan det behövas ett lån för att förverkliga drömmarna.

Tidigare gav bankerna ut särskilda lån till äldre kunder som kallades för seniorer. Idag finns det inga speciella ”pensionärslån” eller ”seniorlån”. Villkoren är de samma för alla låntagare.

Seniorer söker lån hos samma långivare som alla andra. Räntesatsen för lån till seniorer är lika högt som för de som fortfarande befinner si g i arbetslivet och har inkomst från lön. Välj en långivare som inte har en för låg åldersgräns så är möjligheten god att få låna pengar.

Bra pension – nekad lån

Bra pension nekad lån

En stabil inkomst är en förutsättning förutsättning för att få ett lån. Om inkomsten kommer från pension kan det istället bli åldern som fäller avgörandet. Den beska sanningen är att även den som bara har inkomst från pension kan få nobben av banken. Detta även om inkomsten är både hög och stabil.

Vanligen frågar inte banken vad pengarna från ett blankolån ska användas till. För seniorer ställs det dock ofta fler frågor. Om pengarna ska användas till renovering av den egna bostaden är det ofta lättare att få ett lån än om pengarna ska konsumeras.

För gammal för lån?

För gammal för lån

Ålder

Den lägre åldersgränsen för att få ett lån är 18 år. Dessutom har de flesta långivare en övre åldersgräns. Den kan vara så låg som 60 år och innebär att en stor del av befolkningen anses som för gamla av många banker och därmed utesluts från kreditmarknaden.

Pengar lånas ut mot ränta, som är priset på pengar. Förutom räntevinst vill kreditgivaren vara rimligt säker på att skulden återbetalas i sin helhet. Mycket kan hända under livets gång. Det är ett faktum att äldre löper högre risk att drabbas av kostsamma utgifter och riskerar dessutom att avlida innan löptidens slut.

Inkomstkrav

Krav på inkomst är inte så objektivt som det kan tyckas när det kommer till äldre låntagare. Hos de konservativa storbankerna går kravet ofta upp med åldern.

Nya uppstickare ser ofta istället en garanterad inkomst i form av pension som en positiv faktor.

Försäkring mot dödsfall

Ett enkelt sätt att ta bort åldern ur ekvationen är att helt enkelt teckna en dödsfallsförsäkring. Det är en trygghetsförsäkring som många långivare erbjuder och innebär att dödsboet inte behöver betala tillbaks lånet vilket kan vara till stor glädje för eventuellt efterlevande arvingar.

Låna med pension

Låna med pension

När arbetslivet är till ända och lönen övergår till pension sjunker inkomsten. Den som har privata pensionsförsäkringar kan hamna nära sin slutlön men många får ofta nöja sig med en pension på under 70 % sin tidigare lön.

När pensionen inte räcker till skapar det oro. Många pensionärer är missnöjda med sin pension och önskar att de hade haft råd med mer. Med lite mer pengar i plånboken går det att sätta guldkant på tillvaron och göra pensioneringen till gyllene år.

Plötsligt händer det – långt ifrån för alla. För den som inte haft tur att vinna på Triss återstår möjligheten att låna pengar för att komma iväg på den där resan eller upplevelsen som man alltid drömt om.

Vi lever bara en gång och med pensioneringen tänker många, vad fort det gick!

Se till att njuta av livet. Det är både din rättighet och skyldighet att göra det bästa med ditt liv – även om det kräver ett lån för att komma till skott.

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics