Pensionärslån – Låna pengar över 60 år – Seniorlån

 21 maj 2024

Långuide.se

Låna pengar över 60 år, går det att få låna om man är pensionär?

Tyvärr diskriminerar många storbanker mogna kunder. Att bli nekade lån på grund av ålder är vanligt.

Går det då inte att låna pengar som pensionär?

Visst går det att få ett lån. Det gälle bara att vända sig till en bättre långivare.

Det går att få ett lån utan säkerhet även om man är 70 år och över.

Lån över 60 år

Låna pengar över 60 år

Sju av tio pensionärer äger sin egen bostad. En bostad som i många fall är betald. Trots det nekar de svenska storbankerna äldre kunderna att ta lån med bostaden som säkerhet.

Enligt Pensionsmyndigheten har en pensionär med medelinkomst svårt att få ett lån oavsett vilken förmögenhet som kan frigöras i bostaden.

Varför är bankerna så njugga med att låna ut till pensionärer?

Betänk detta:

De flesta pensionärer påpekar gärna att den pension de får är för låg. Gruppen pensionärer menar att de har för låg inkomst. Då blir det såklart ett problem att övertyga en långivare om att pensionen visst räcker till att betala räntor och amorteringar på ett nytt lån.

Även om varje individ har en unik ekonomisk situation är utgångsläget att kunder som får pension kan bli ett problem (kreditförluster) i ett framåtblickande perspektiv.

Prognoser på individers betalningsförmåga baseras på förväntad framtida inkomster. Hur mycket en person tjänat under arbetslivet är historia och har inte någon relevans för ett kreditbeslut. Hos långuide finns det lånen för alla åldrar.

Låna pengar som pensionär

Bara för att du har en fast inkomst i form av pension betyder det inte att du blir beviljad ett lån. Detta trots att pensionärer har garanterade inkomster i form av pension. Det svenska bankoligopolet är ofta inte intresserat av att göra några affärer med äldre kunder.

Om du avslutat ditt arbetsliv och har gått i pension kan dina alternativ vara något begränsade. Detta eftersom långivarna har strängare kriterier för den som är pensionerad.

Det är viktigt att veta att det faktiskt finns låne-och finansieringsalternativ. Det är ännu viktigare att veta hur man jämför dessa alternativ så att du hittar rätt låneprodukt. Här på långuide.se har vi samlat lån från uppstickarbanker med högre åldersgräns. Hos vissa går det även att få  låna med låg kreditvärdighet så länge det inte finns obetalda skulder.

Pensionärslån

Det finns några överväganden som spelar in för hur mycket du kan låna med ett blankolån. Lånet begränsas av hur mycket du har råd att återbetala och ditt lån syfte. Hur mycket du kan ansöka om att låna beror på till vem du vänder dig.  Privatlån ges ut på belopp upp till 600 000 kronor.

Det är svårt att få godkänt på maxbeloppet på ett pensionärslån men möjligheten att få ett lån i nivå med årsinkomsten är goda hos flera digitala långivare som beviljar lån med bank-id.

Seniorlån 60+

Dagens seniorer är mer aktiva än tidigare generationers. Ofta hör man att 70 är det nya 50 då hälsostatusen är god och den förväntade livslängden lång. Dagens seniorer vill ha en aktiv pensionärstid och då kan det behövas ett lån för att förverkliga drömmarna.

Tidigare gav bankerna ut särskilda lån till äldre kunder som kallades för seniorlån. Idag finns det inga speciella ”pensionärslån” eller ”seniorlån”. Villkoren är de samma för alla låntagare.

Seniorer söker lån hos samma långivare som alla andra. Räntesatsen för lån till seniorer är lika högt som för de som fortfarande befinner sig i arbetslivet och har inkomst från lön. Välj en långivare som inte har en för låg åldersgräns så är möjligheten god att få låna pengar.

Nekad lån trots bra pension

En stabil inkomst är en förutsättning förutsättning för att få ett lån. Om inkomsten kommer från pension kan det istället bli åldern som fäller avgörandet. Den beska sanningen är att även den som bara har inkomst från pension kan få nobben av banken. Detta även om inkomsten är både hög och stabil.

Vanligen frågar inte banken vad pengarna från ett blankolån ska användas till. För seniorer ställs det dock ofta fler frågor. Om pengarna ska användas till renovering av den egna bostaden är det ofta lättare att få ett lån än om pengarna ska konsumeras.

Låna med pension

När arbetslivet är till ända och lönen övergår till pension sjunker inkomsten. Den som har privata pensionsförsäkringar kan hamna nära sin slutlön men många får ofta nöja sig med en pension på under 70 % sin tidigare lön.

När pensionen inte räcker till skapar det oro. Många pensionärer är missnöjda med sin pension och önskar att de hade haft råd med mer. Med lite mer pengar i plånboken går det att sätta guldkant på tillvaron och göra pensioneringen till gyllene år.

Plötsligt händer det – långt ifrån för alla. För den som inte haft tur att vinna på Triss återstår möjligheten att låna pengar för att komma iväg på den där resan eller upplevelsen som man alltid drömt om.

Vi lever bara en gång och med pensioneringen tänker många, vad fort det gick!

Se till att njuta av livet. Det är både din rättighet och skyldighet att göra det bästa med ditt liv – även om det kräver ett lån för att komma till skott.

Därför är det svårt att få lån som pensionär

Frågor och svar om pensionärslån

Vad är den högsta åldern för lån?

Den lägre åldersgränsen för att få ett lån är 18 år. Dessutom har de flesta långivare en övre åldersgräns. Den kan vara så låg som 60 år och innebär att en stor del av befolkningen anses som för gamla av många banker och därmed utesluts från kreditmarknaden.

Inkomstkrav för pensionär?

Krav på inkomst är inte så objektivt som det kan tyckas när det kommer till äldre låntagare. Hos de konservativa storbankerna går kravet ofta upp med åldern. Nya uppstickare ser ofta istället en garanterad inkomst i form av pension som en positiv faktor.

Vem betalar om jag dör?

Ett enkelt sätt att ta bort åldern ur ekvationen är att helt enkelt teckna en dödsfallsförsäkring. Det är en trygghetsförsäkring som många långivare erbjuder och innebär att dödsboet inte behöver betala tillbaks lånet vilket kan vara till stor glädje för eventuellt efterlevande arvingar.

Vad är seniorlån?

Seniorlån är en kapitalfrigöringskredit som kan användas av pensionärer och andra som har svårt att få ett vanligt lån. Lånet kan fungera som ett bolån genom pantbrev ur en befintlig bostad, och betalas tillbaka när huset säljs.

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics