Elräkningslån

15 juli 2024

Långuide.se

Allt fler behöver nu ta ett elräkningslån. En vindstilla vinterdag är nu det värsta tänkbara vädret för hushåll som blivit beroende av att vindkraftverken genererar el.

Elektricitet är en grundläggande förutsättning för en rimlig levnadsstandard. El finns överallt och vi använder den ständigt, vare sig det gäller din telefon, kaffebryggare eller TV. El är en basnödvändighet och en viktig del av vårt dagliga liv.

Elkrisen har lett till kraftigt höjda elräkningar och blivit en mardröm för många hushåll i Sverige och Europa. För allt fler har skräckscenariet med kronofogden och avstängd el blivit en realitet. Vi kan klara oss utan TV ett tag, men hur gör man om man bor i en eluppvärmd villa? Läs vidare för att få råd om vad du kan göra om du inte kan betala din elräkning och hur du kan låna pengar till elräkningen.

Låna pengar till elräkning

Elprisstöd

Stöd för att betala elräkningen kommer att börja utbetalas i februari 2023. Fram till dess finns ingen hjälp att få från staten.

Lån för att betala elfaktura

Ett lån för att betala fakturor och lösa räkningar är ofta den snabbaste lösningen för att få fram pengar till obetalda elräkningar. För att undvika inkassokrav, dröjsmålsräntor och i värsta fall kronofogden, är det oftast billigare att ta ett lån och betala räkningen direkt.

För många konsumenter är lån för att betala elräkningar och lösa fakturor den enda utvägen i en besvärlig situation med elbolag som sätter press på kunder som inte kan betala i tid.

Bli av med elräkning

Privatlån för att betala räkningen?

Just nu är det tuffa tider för många svenska hushåll. Ett alternativ för att klara krisen är att ta ett privatlån. Men även om detta kan fungera, är det inte nödvändigtvis rätt val för alla. Här är vad du bör tänka på för att avgöra om det är det bästa sättet för dig.

Kan du kvalificera dig för ett lån?

Om du funderar på att låna för att täcka räkningarna är första steget att se om du kan kvalificera dig.

Långivare kontrollerar vanligtvis ditt kreditbetyg och inkomstkällor för att bestämma om du kan låna, hur mycket du kan låna och vilken ränta du debiteras. Om du har svårt att få det att gå ihop på grund av för låg inkomst kanske du inte godkänns för ett lån.

Även om det finns alternativ som lån med säkerhet i pantbrev eller en medsökande, är dessa inte alltid tillgängliga för alla.

Kontakta elbolaget

Som ansvarsfull konsument bör du kontakta din elleverantör om du vet att du kommer att få problem med betalningen. Gör detta omedelbart när du inser att du kanske inte kan betala i tid.

Genom att ta initiativet och kontakta elleverantören visar du din betalningsvilja. Ofta kan leverantören vara tillmötesgående och gå med på en betalningsplan. Anteckna all kommunikation, inklusive datum, vem du pratade med och de avtal du kommit överens om.

Fråga också elbolagets representant om de har några hjälpprogram. Tuffa tider drabbar de flesta någon gång, och stora elbolag har ofta hjälpprogram för konsumenter i behov. En sådan lösning kan vara till hjälp tills du är på fötter igen.

Få ett lån för att betala elräkning

Om du tror att problemen med att betala elräkningar är tillfälliga, kan ett lån vara den bästa lösningen för att snabbt lösa krisen.

På långuide.se finns erbjudanden om vanliga banklån och snabblån som kan tas med e-legitimation. Dessa lån kan användas för att betala elräkningen och ger snabbt godkännande, kräver inga säkerheter och har inga förtidsbetalningsavgifter. Om du ansöker idag kan du få pengarna utbetalade på några minuter för att betala elräkningar.

Få hjälp med elräkningar

Det finns hjälp att få för den som behöver elen påslagen. Det är viktigt att vara proaktiv om du ligger efter med betalningarna. Använd all tid du har för att kontakta elbolaget eller organisationer som erbjuder hjälp. Var inte blyg för att ansöka om hjälp.

Gör allt du kan för att hålla strömmen på. Om elen stängs av tillkommer återanslutningsavgifter och deposition kan krävas.

Hjälp med att betala räkningar kan komma från tre källor:

  1. Betalningsplan i samråd med elbolaget
  2. Statligt stöd
  3. Välgörenhetshjälp

Ett bra första steg är att kommunicera direkt med elbolaget. De kan erbjuda program eller hjälp som kan vara användbar. Sök efter dessa möjligheter, svaren kan vara oväntat positiva.

Elbolagsprogram kan hjälpa till med elräkningen och erbjuda betalningsplaner.

Ett enkelt alternativ är att gå på en budgetplan, som sprider dina totala årliga avgifter över 12 månader, så att du betalar samma belopp varje månad. Detta hjälper till att undvika stora ökningar av elräkningen under vintermånaderna.

Elleverantörer vill ofta samarbeta med kunder som är uppriktiga om sina betalningsproblem. De kan hjälpa till genom att sprida ut obetalda saldon över flera månader eller föreslå sätt att minska kostnaderna. Även om bolagen finns för att tjäna pengar, pressar de inte alltid ut varje krona från konsumenterna.

Lagar om avstängning av el

Om elräkningen inte betalas, bryter konsumenten avtalet och leverantören har rätt att stänga av elen. Enligt allmänna reklamationsnämnden kan frånkoppling av el ske om det finns minst två obetalda räkningar.

Sju tips för att minska elkostnaderna

Det finns flera åtgärder du kan vidta för att sänka elräkningen i ditt hem. Det krävs bara sunt förnuft.

  • Värme- och luftkonditioneringssystem är en av de största orsakerna till höga elräkningar. Justera termostaten 4-6 grader upp på sommaren och 4-6 grader ner på vintern för att spara pengar.
  • Varmvattenberedaren är en annan stor energibov. Använd kallt vatten för att tvätta kläder, då det mesta av elen som används vid tvätt går till att värma vattnet. Samma sak gäller för disk i kök och badrum – använd varmt vatten bara när det är absolut nödvändigt.
  • Släpp in solen under soliga vinterdagar och se till att fönstren inte är täckta.
  • Släck lampor när du lämnar ett rum. Det är onödigt att betala för el till ett rum du inte använder.
  • Elektroniska apparater drar el även i standby-läge. Dra ur kontakterna om du är borta under en längre period.
  • Täck maten i kylskåpet. Oavtäckt mat släpper ut fukt, vilket gör att kylskåpets kondensor måste arbeta hårdare för att hålla saker svala. Förvara matrester i plastbehållare eller täck dem med plast- eller aluminiumfolie.
  • Kontakta ditt elbolag för att få en energikartläggning av din bostad. Granskningen kan ge dig specifika åtgärder för att minska din elräkning.

Frågor och svar

Kan jag låna till elräkningen?

Ja, lån utan säkerhet kan användas till vad som helst även till att betala elräkningar.

När kommer elprisstödet?

Elprisstödet är tänkt att betalas ut i februari 2023.

Var kan jag få hjälp med att betala elräkningen?

Kontakta i första hand elleverantören. Stöd från staten kommer i februari 2023. Även ideella organisationer, kyrkan och stadsmissionen kan hjälpa i nödfall.

När stängs elen av om jag inte betalar räkningen?

Elen kan kopplas ur när två fakturor inte har betalats.

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics