Lendify – Låna pengar av privatpersoner till lägre ränta

21 maj 2024

Långuide.se

Lendify förmedlar lån mellan privatpersoner. Det innebär lägre ränta för den som lånar och bättre sparränta för den som investerar.

På Lendifys webbplats matchas behov hos låntagare med investerarnas sparkapital.

Hela processen, från granskning av låneansökningar och upprättande av avtal mellan låntagare och långivare, till utbetalning av lån administreras av Lendify.

Det är helt gratis att ansöka om ett lån och det fungerar på samma smidiga sätt som om du söker lån hos en vanlig bank.

Det som skiljer sig är att när din ansökan blivit godkänd måste du vänta på att ditt lån matchats med långivare. När det är klart betalar du en förmedlingsavgift för ditt lån.

När du ansöker om ett lån tilldelas du en kreditklass och en räntenivå utifrån en bedömning av din återbetalningsförmåga. Lendify använder fem kreditklasser där kreditklass A representerar högsta kreditvärdighet och E representerar lägsta. Kreditklassen bestämmer vilken ränta du kommer att få betala på lånet.

Hos Lendify kan du ansöka om att låna 5000 kronor och det går att låna 300 000 kronor eller mer. Räntan är från 2.95%. Kreditklass samt löptiden bestämmer räntan

Krav för att kunna ansöka om ett lån hos Lendify

  • Inga betalningsanmärkningningar
  • Inkomst på minst 180.000kr

Usla sparräntor och svårigheter att få lån har gjort att allt fler letar efter nya alternativ som de kanske inte hade tänkt på tidigare. Peer to peer utlåning är attraktivt för både låntagare och långivare.

Förmedlingstjänster som Lendify erbjuder många förenklingar för att underlätta utlåning processen, inklusive automatiska betalningar och ansökning om lån online.

Vem använder Lendify?

Lendify p2p lån

P2p utlåning har faktiskt används inom familjer och mellan vänner för att låna och låna ut pengar av varandra i alla tider.

Att låna ut pengar kan tyckas vara en enkel transaktion, men det kan snabbt uppstå problem.
Lendify

Genom att vända sig till en mellanhand som hjälper till att matcha låntagare och som hjälper till att hålla koll på betalningarna går det att låna av varandra med större säkerhet och helt anonymt.

Lendify är en peer to peer sida som säkerställer att lånet dokumenteras ordentligt. De tar hand om så mycket av låneprocessen som de kan. Detta innebär bland annat automatiska betalningar så att lånet kan återbetalas utan förseningar.

Fördelar med Lendify

En fördel med peer-to-peer-lån är att de kan användas för nästan alla finansiella behov. Denna typ av lån kan med fördel användas i stället för ett topplån eller ett traditionellt banklån eftersom ansökningskostnader, räntor och andra avgifter är lägre.

En annan fördel är att dessa lån kräver mycket mindre pappersarbete än traditionella banklån. Detta lindrar bördan på låntagaren som slipper att fylla i en stor bunt av formulär och skicka in handlingar innan lånet kan godkännas.

Lägre räntor är kanske den viktigaste anledningen till att låntagarna väljer peer-to-peer-lån istället för traditionell finansiering. Bättre räntor hjälpa både låntagare och långivare att spara pengar.

Långivarens fördel med peer-to-peer-lån är att de få en högre avkastning än på traditionella sparkonton eller andra investeringsalternativ.

Folk som lånar ut sina pengar själva slipper mellanhanden (läs banken) vilket gör att de kan få en högre ränta.

Även storsparare som traditionellt köpt obligationer tjänar på att besöka en p2p marknadsplats.

De får också en mer givande upplevelse eftersom de själva kan läsa om vad pengarna skall användas till och kanske gå in med pengar i ett projekt de tycker är särskilt angeläget.

Nackdelar med Peer-to-Peer-lån

En av nackdelarna med peer-to-peer utlåning är att långivaren kan göra en förlust om lånet inte återbetalas. Ofta väljer långivare att endast ta en liten del i ett lån varför förlusterna kan begränsas till ett minimum om de utlånade pengarna sprids på flera håll.

Om låntagaren inte betalar tar i första hand Lendify hand om processen att driva in pengarna via inkasso och kronofogden.

Insättningar av sparpengar på ett p2p konto täcks inte av bankgarantin som vanliga sparkonto så investeringen är i riskzonen om låntagaren går i konkurs.

Det bästa sättet för långivare att skydda sig mot förluster och som rekommenderas av erfarna p2p aktörer är att låna ut en liten summa pengar till flera låntagare i stället för en stor summa pengar till en enskild låntagare.

Det är betydligt mindre troligt att många människor får problem med återbetalningen samtidigt.

Inga investeringar är utan risk, men många svenska sparare har redan upptäckt att peer-to-peer utlåning är ett fungerande sätt att hjälpa människor och tjäna pengar på samma gång.

Om du är osäker på hur p2p fungerar kan du besöka Lendify.se och läsa mer om hur deras marknadsplats för lån direkt mellan privatpersoner fungerar.

Mer om Lendify

Fredrik Wallenberg investerar i Lendify