Hur mycket lån kan jag få?

21 maj 2024

Hur mycket lån kan jag få?Hur mycket lån kan jag få? Hur stort lån som kan beviljas beror på flera olika faktorer men bestäms i första hand på inkomsten. Oavsett om du behöver låna en liten eller stor summa pengar vill du givetvis hitta det billigaste sättet att göra det på. Därför har vi tittat på de billigaste alternativen baserat på en rad olika lånebelopp från 1000 upp till lån på 600 000 kronor.

Hur stort lån kan jag ta?

Ett par tusen kronor är att betrakta som ett litet lån och eftersom den administrativa kostnaden inte är direkt relaterad till lånets storlek blir kostnaden för små lån i förhållande till lånebeloppet väldigt hög. Traditionella banker är därför inte intresserade av att låna ut mindre belopp.

Om du behöver låna mindre än 5000 kronor blir du därför hänvisad till så kallade snabblån. Mikrolån är en låneform som populärt kallas smslån (eftersom de från början beviljades via ett textmeddelande till mobiltelefonen). Detta är en låneform som bör undvikas eftersom lånen är dyra. Det har dessutom visat sig att många låntagare snabbt får problem med återbetalningen. Om situationen riskerar att bli ännu värre och du vet att du kan betala tillbaks lånet kan du läsa mer på den här sidan om sms lån och mikrokrediter.

Små lån från 5000 till 10 000 kronor

För att möta konkurrensen från nya aktörer och inte förlora kunder erbjuder idag många banker vanliga blancolån med normala villkor och räntor för lån från 5000 kronor. Du kan även vända dit till din bank och höra efter om en kontokredit. Hos ICA Banken kan du ansöka om en kontokredit och låna 10 000 kronor.

Beroende på hur mycket du vill låna kan även ett kreditkort som du redan har vara en lösning. Om du kan betala av hela skulden i slutet av månaden är det kanske det bästa alternativet. Om du inte betalar inom den räntefria kredittiden får du dock räkna med att betala en hög ränta.

Mellanstora krediter från 10 000 till 50 000 kronor

På den nedre änden av denna skala kan kreditkort med lång räntefri kredit vara ett alternativ.

En långivare specialiserad på medelstora lån är LEASY. De erbjuder sina kunder att max låna 50 000 kronor och du själv väljer hur fort du vill betala tillbaks lånet. Du kan dessutom skjuta upp den första betalningen räntefritt i 60 dagar.

Om lånet är tänkt att användas för inköp av kapitalvaror (hemelektronik, vitvaror etc.) är det en god idé att leta efter en återförsäljare som erbjuder räntefri avbetalning (det gör nästan alla).

Vanlig lånesumma är 50 000 till 150 000 kronor

Detta är perfekt belopp för ett vanligt privatlån eftersom räntorna just nu ligger på bottennivåer. Det går att få ett konsumtionslån till en årsränta på endast 3,50 procent. Detta är så lågt som låneräntorna ligger just nu och om du vill låna 100 000 kronor finns det massor av bra lån att välja mellan.

Stora lån upp till 800 000 kronor

På denna nivå kan ett personligt lån fortfarande vara ett bra alternativ. De är dock ofta begränsade till att högst låna 500 000 kronor. Alla långivare gör olika bedömningar och den låneränta du kan få är bland annat beroende av din inkomst och personliga omständigheter. Ofta är endast personer med hög inkomst aktuella för de allra förmånligaste erbjudandena. För att enklast få en överblick över vad olika banker är beredda göra för dig kan du använda en låneförmedlare som snabbt kan sammanställa vilka aktuella erbjudanden som finns att ta ställning till.

Hur stort lån får man ta?

Om du får och vad du kan låna avgör banken. För större lån kräver långivaren säkerheter. Om du äger din egen bostad kan du låna större summor pengar genom att använda ditt hem som säkerhet. Eftersom långivaren har en säkerhet som kan krävas in om lånet inte blir betalt kan ett villalån med fastighet eller andra tillgångar som säkerhet erbjudas som lån med låg ränta och i övrigt förmånliga arrangemang.

Även om du inte har betalat så mycket för ditt hus i form av egen insats har ditt hem antagligen ökat i värde tillräckligt mycket de senaste åren för dig att du ska kunna ta ut ett inteckningslån till en förmånlig ränta. Hör efter där du har ditt nuvarande lån och om du inte är nöjd med vad de erbjuder tveka inte att kontakta någon annan långivare.

svd.se Allt större blancolån

svt.se Allt fler tar lån utan säkerhet

Hur mycket kan jag låna?

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics