Låna pengar utan fast anställning

 21 maj 2024

Låna pengar utan fast anställning

Det är möjligt att låna utan fast anställning eller regelbunden inkomst även om det stöter på patrull hos de flesta långivare. Men om du verkligen behöver pengarna nu kan ett lån utan fast anställning vara den enda vägen ut ur en knepig situation. Den mest uppenbara vägen att gå är att fråga vänner och familj.

Om du redan har gjort det utan framgång eller om du inte vill göra det – och ja, det är svårt och du kan förlora vänner på grund av detta – är dags att ta kontakt med någon som specialiserat sig på lån till personer utan jobb och inkomst.

Förutom vänner och familj finns det så kallade “sociala banker” i vissa länder, som Nederländerna och Frankrike. Om du har möjlighet att låna från en sådan källa bör du göra det.

Sociala banker tittar på din personliga situation och gör det möjligt att låna pengar för att köpa nya saker, till exempel en tvättmaskin, en TV eller möbler, men för det mesta bara viktiga saker. De kommer inte att låta dig köpa onödiga saker eller låna till en semester. Tyvärr kan du inte hitta dessa banker i Sverige.

Att låna utan fast anställning

Har du varit i en situation där du har råd att ta ett lån men inte kan redovisa någon inkomst? Att låna utan inkomst är problematiskt men inte omöjligt. Det kan vara svårt att få in tillräckligt med pengar under vissa perioder. Kanske har du lite arbete, extraknäck eller liknande som inte genererar tillräcklig mycket. Det kan då bli nödvändigt att låna extra pengar.

Om du vet att perioden blir kort kan du ta risken att låna pengar utan inkomst. Om du är för sen med din hyra kan det vara den enda utvägen.

Låna utan tillsvidare anställning

Ett alternativ till att låna utan inkomst är att utnyttja möjligheten att låna på din bil. Det finns en del långivare som beviljar lån med bilen som säkerhet. Tänk på att om du inte betalar tillbaks kan du förlora din bil vilket kan göra det ännu svårare att få ett jobb i framtiden.

Låna från en vän

Ett av alternativen vi inledningsvis diskuterade var att låna pengar från vänner. Det är verkligen en av de billigaste lån som du kan komma över. Om du väljer att låna pengar kan det vara en god idé att låna från vänner eller familj. De flesta av oss har tidigare erfarenhet av det. Det är mycket viktigt att göra tydliga överenskommelser om hur du kommer att betala dina skulder, t.ex. tid och belopp. Du vill inte att dina vänner får bekymmer på grund av din ekonomiska situation.

Risker med lån från vänner

Det är alltid bäst att skriva ned ert avtal på papper. Om du vet att du blir sen med återbetalningen ska du inte vänta med att berätta det. Ofta förstår en vän din situation och det är möjligt att anpassa gjorda överenskommelser. Detta kan vara ett snabbt sätt att låna pengar utan inkomst.

Tips när du lånar från vänner

Ett bra tips är att sätta upp tydliga överenskommelser i förväg och skriva ner dem på papper. Varje gång du betalar av en del av din skuld är det viktigt att både skriver ned det. Skapa ett schema för återbetalningen och varje gång en del av skulden betalas tillbaka kan ni både signera transaktionen.

Lån utan fast inkomst

Om du är i skuld bör du göra allt för att behålla kontrollen. Skulder kan snabbt öka och innan du vet ordet av måste du låna ännu mer för att betala av skulden.

Lån utan inkomstbevis

På vissa håll är det möjligt att låna utan inkomst eller bevis på anställning. Detta gäller särskilt internetlån. Det är bra att hålla i minnet att dessa företag endast kan fortsätta att existera om de tar rejäla avgifter och räntor. I många länder är det inte tillåtet att ta ut en hög ränta, i vilket fall dessa företag tar helt enkelt en mycket hög avgift för att ge lån.

Lån utan bankkonto

Även om du inte har ett bankkonto kan det vara möjligt att få lån. Även här måste man vara mycket försiktig. Du kommer att behöva få pengarna i kontanter eller via en utbetalningsavi. Det kan vara smart att på något sätt få tillgång till ett bankkonto. Vissa förbetalda kreditkort kan fungera som ett bankkonto.

Låna utan fast anställning och kreditprövning

En kreditupplysning tillåter företag att kontrollera att du konsekvent har kunnat betala dina skulder. Alla företag som ger ut cashlån utan kreditprövning måste dock betraktas med misstänksamhet.

Det illvilliga syftet med att låta kunder låna utan inkomst kan vara kunden förutsätts att inte klara av att betala och då blir föremål för mycket höga straffavgifter som efter några år överstiger lånebeloppet flera gånger om.

Låna pengar utan fast inkomst, går det? En regelbunden inkomst är nästan alltid ett krav för att få låna pengar. Dock kan det i vissa fall vara möjligt att få ett lån även för den som inte har ett jobb. Akuta utgifter som reparationer eller räkningar kan inte alltid vänta. Utan jobb är alternativen begränsade, men det är fortfarande möjligt att få en kredit att hantera omedelbara behov.

Om du tidigare har haft ekonomiska problem och behöver låna pengar, vet du hur svårt det är att få ett privatlån via de vanliga kanalerna. Om du har en betalningsanmärkning och obetalda skulder hos fogden är vanliga banklån inte att tänka på.

Tänk på att lån utan fasta anställning kan ha mycket hög ränta. Om din kreditvärdighet är extremt dålig, kanske du inte kommer att få låna pengar överhuvudtaget. Som tur är finns det fortfarande flera alternativ som kan tillgängliga där det går att låna pengar utan jobb. Även om några av dem kan innebära betydande risker, till exempel att du blir tvungen att använda personliga tillgångar som säkerhet.

Innan man överväger något av de olika alternativen för att låna utan fast anställning bör en analys genomföras över vad som ledde fram till den ekonomiska krissituationen så att du i framtiden kommer att ha en större förmåga att betala tillbaka ett lån. Du vill verkligen inte göra något som ytterligare kan äventyra din ekonomiska situation och kredit betyg. Du kan exempelvis få gratis rådgivning genom att vända dig till kommunens konsumentrådgivning för att få hjälp att förstå dina alternativ och fastställa det bästa sättet att gå vidare.

Ta lån utan jobb

Vänner och familj

Vänner och familjemedlemmar kan vara villiga att låna ut pengar även om du inte har ett jobb. Om du tidigare har lånat pengar och betalat tillbaks som avtalat kan det vara en av de bästa metoderna. Vänner och familj kräver normalt ingen ränta om lånet är för en kortare period.

Om du känner någon som kan tänkas ställa upp med ett personligt lån kan du erbjuda dig att upprätta ett kontrakt som anger hur mycket du lånat och när du måste betala tillbaka. Ditt kontrakt bör också innehålla uppgifter om eventuell ränta som du ska betala på de pengar du lånar.

Med hjälp av arbetslöshetsförsäkring

Om du är arbetslös och får A-Kassa kan dessa inkomster hjälpa dig att få ett lån i vissa situationer. Till exempel, om du är säsongsmässigt arbetslös och har en historia av återkommande arbetsinkomst, kan en bank vara villig att ge dig ett lån även om du är utan jobb. Det faktum att arbetslöshetsersättning är begränsade både i tid och ersättning gör att du inte kan förvänta dig ett större lån med försäkringen som enda inkomst.
Låna på bilen

Om du äger din bil, kan du använda det som säkerhet för att låna pengar, även utan ett jobb. Långivare kan erbjuda att låna ut ett belopp som baseras på en procentsats av bilens marknadsvärde, och om du misslyckas att återbetala ditt lån, riskerar du att förlora din bil. Billån kräver vanligtvis inte ett bevis på arbetsinkomst, vilket innebär att du kan få tillgång till ett snabbt lån utan jobb.

Att tänka på; låna utan fast anställning

Att låna utan fast anställning är alltid en risk, och att göra det utan inkomsten av ett jobb är ännu farligare. Att belåna sin bil innebär exempelvis höga räntor som gör dessa lån dyrare att betala tillbaka. Om du är arbetslös eller vill låna utan fast anställning eftersom du förväntar dig att ha en fast inkomst framöver, överväg vad som händer om dina planer för sysselsättning inte går i lås och du står utan jobb längre än förväntat. Att låna utan fast anställning är riskabelt eftersom hotar att anstränga dina relationer om du inte kan betala dem tillbaka. Se till att du bara lånar pengar utan jobb när det är absolut nödvändigt, och låna bara så mycket som du behöver.

Mer läsning

Ekonomisk rådgivning och stöd

Bolån utan fast anställning

div class=”youtube-player” data-id=”x7mIy3sCsc0″>

Frågor och svar

Kan du få ett lån utan fast anställning?

Ja, det finns idag många möjligheter att få ett lån utan att ha en fast anställning. Titta in på långuide.se för att hitta aktuella erbjudanden.

Vad är ett lån utan fast anställning?

Enkelt uttryckt kräver dessa typer av lån inte att du skickar in någon form av dokumentation eller anställningsbevis. Det finns inget behov av att visa upp anställningskontrakt eller telefonsamtal till arbetsgivaren.

Vad krävs för att få låna även utan fast anställning?

Att du har någon form av inkomst. Det kan vara till exempel pension eller bidrag.

Vad är nackdelarna med ett lån utan fast anställning?

Det kan innebära höga räntor, lägre lånebelopp och högre avgifter för att ta emot ansökan.

Vilka typer av lån kan man få utan fast anställning?

Lyckligtvis finns det många långivare som inte kräver att du har ett jobb, så länge du har någon form av inkomst som kommer in. Men om du både har en icke-traditionell inkomst och dålig kredit kommer sannolikt att ses som högrisklåntagare. Detta kommer i sin tur att leda till lån med hög ränta med korta återbetalningsperioder.

Snabblån utan fast anställning

Avlöningsdagslån är små lån med mycket korta löptider och höga räntor. Du kan vanligtvis låna från 1 000 till 15 000 kronor.

Kan jag få ett lån utan fast anställning med dålig kredit?

Ja, beroende på vilken långivare du väljer kan du få ett lån utan fast anställning och dålig kredit. I allmänhet är dessa typer av lån tillgängliga via snabblåneföretag.

Kan jag få ett personligt lån när jag får A-Kassa?

Om långivaren du ansöker hos har som minimikrav att långivaren har en fast inkomst kan det gå att få ett lån även med inkomst från A-Kassa.

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics