Båtlån – låna pengar till köp av ny eller begagnad båt

21 maj 2024

Båtlån

Låna pengar till en ny båt. Båtpriserna på andrahandsmarknaden har äntligen stabiliserat sig och vänt upp efter ett långdraget prisfall som vi dragits med sedan finanskrisen ’08.

Även om en båt i första hand inte är en investering utan en biljett till frihet på sjön är det positivt att intresset och därmed priset på båtar inte längre har slagsida.

Nu är det rätt tid att köpa båt och här har Långuide.se sammanställt en liten guide med information om båtlån- och köp.

Båtlån med båten som säkerhet

Gå till banken och berätta om din dröm att bli med båt och få ett båtlån med båten som säkerhet.

Förhör dig om följande;

A. Hur mycket i reda pengar är de villiga att ställa upp med ?

B. Hur mycket av båtens värde är de med på att finansiera i procent ? Du kan givetvis inte räkna med att få låna allt – 20 % kontantinsats är normen.

När du har fått banken på kroken – begär ett skriftligt kreditlöfte!

Hitta den perfekta båten!

Precis som med nya bilar tappar en ny båt vanligen en hel del i värde redan när den lämnar utställningslokalen.

Många människor köper båtar som de sedan aldrig använder eller inte har råd med.

En båt har en mycket längre livslängd än en bil så andrahandsmarknaden måste absolut sonderas  innan du slår till på en ny båt.

Är båten stulen?

Tyvärr stjäls det många båtar varje år så du måste hålla huvudet kallt även om du förälskat dig i en eller flera intressanta kandidater!

Ta uppgifter på skrov- och motornummer och kontrollera så att båten inte är stulen.

Larmtjänst har ett båtstöldregister som är sökbart och innehåller cirka 70 000 objekt men enklast är att ringa 114 14 (din lokala polisstation) och kontrollera båt- och motornummer.

Om båten kommer med en släpvagn ta all info på trailern också.

Observera släpfordonets längd (oftast samma längd som båten) om det är galvaniserat eller målat (stora värdeskillnader särskilt i saltvatten) och om det har extra däck, transportör, fendrar, steg, vinsch, etc.

Anlita en besiktningsman

Även om du är upp över öronen förälskad och vill slå till direkt och låna pengar till din drömbåt – försök att hålla huvudet kallt!

Det är absolut inte bortslängda pengar att anlita en professionell båtbesiktningsman som bedömer henne.

Det kostar från 10 000 kronor och uppåt men såvida du inte är i marknaden efter en roddbåt! är det väl använda pengar då besiktningsmannen vet vilka möjliga problem han ska leta efter och därför kan bespara dig mycket huvudvärk och framförallt betydligt mer pengar än vad han kostar.

Gör en tillbehörslista

När vi försöker bestämma värdet av en båt är tillbehör en viktig aspekt som kan ha avsevärd betydelse värderingen. Anteckna alla tillbehör på båten, även till synes triviala sådana.

Om du inte listar alla tillbehör kommer du förmodligen fram till ett värde som är betydligt lägre än säljarens förväntningar – då blir det svårt att komma överens!

Kontrollera årsmodell

Att fastställa att båten och båtmotorns årsmodell är korrekt kan vara lite knepigt och kräver en del detektivarbete. Anlita tillverkarnas hemsidor.

Om motorn inte är äldre än 20 år brukar det gå ganska enkelt att ta fram information. Exempelvis för en Volvo Penta motor.

Båtlån kalkyl

Gör en sökning på blocket efter motsvarande båtar och lägg till värdet på tillbehören och se om det begärda priset verkar rimligt.

Om det begärda priset är för högt referera till de annonser du hittat och ge ett motbud.

Om säljaren är nära ett korrekt pris med utgångspriset bör du inte vara onödigt gnidig utan som kommande medlem i båtägarnas gemenskap bidra till en trevlig atmosfär och göra upp affären.

Om priset är rimligt visar det att ägaren från sida redan gått igenom processen för värdering av båten. Om det är en nyare båt kanske säljaren har större lån än det begärda priset i vilket fall han eller hon förmodligen inte har något utrymme att pruta.

Är skillnaden i uppfattningar om båtens värde för stora gå vidare till en annan båt som du har råd med istället.

Tänk på att du inte vill vara i samma skor som den säljare som förköpt sig på en båt som är värt mycket mindre än skulden. Båtar faller inte i värde lika snabbt som bilar men värdeminskningen kan vara betydande de första åren.

Ro affären i hamn

Slutför affären så snart du kan. Om båten är prissatt någonstans nära dess rätta värde kommer den inte att bli kvar på marknaden någon längre tid.

Om du hittat din dröm båt och priset är rimligt, aktivera ditt lånelöfte, låna pengar med ett billigt lån till båtköpet och se till att ro affären i hamn innan någon annan dyker upp och slår till!

Båtliv: Båt en bra investering

Båtlån utan pant

Frågor och svar

Är det lätt att få ett båtlån?

Processen för att säkra ett båtlån är relativt enkel och enkel. De grundläggande stegen inkluderar att hitta den båt du vill finansiera, ansöka om ett lån och bli godkänd.

Kommer jag att bli godkänd för ett båtlån?

Svaret beror på din ekonomiska historia, båtens skick och storleken på din handpenning.

Vilket är det bästa sättet att finansiera en båt?

Det finns inte ett enkelt svar - det beror på din personliga ekonomi, typen och kostnaden för båten du köper och många andra variabler. Kom ihåg att det bästa sättet att se till att du förstår alla ins och outs börjar med att noggrant läsa om hur båtfinansiering fungerar.

Hur länge kan jag finansiera en båt?

Idag är det vanligt att finansiera en båt i 10 år och ofta sträcker sig den bortre gränsen till 20 år.

Kan jag fortfarande få finansiering om jag köper en gammal båt?

Det korta svaret är ja men du måste inse att det kommer att finnas olika villkor på ett lån till en begagnad båt i motsats till att finansiera en ny båt. Det kan också finnas olika kreditkrav, räntor och alternativ tillgängliga. I vissa fall kommer underlag för bedömning av båtens skick också att bli nödvändigt.

Hur stor båt kan jag låna till?

Det är en fråga som bäst besvaras genom att använda vår lånekalkylator.