Refinansieringslån

Refinansiering

Oavsett om du behöver sänka dina månadsbetalningar, eller om du vill betala mindre ränta över tid, kan refinansiering av lån vara ett bra alternativ.  Du kanske kan kvalificera dig för lägre ränta, eller en kortare eller längre lånetid, beroende på din situation. Utforska refinansieringsalternativ idag för att ta reda på om de kan vara rätt för dig.

Bank Max Tid Fr.
bynk 300 000 3-12 år 3,95 % bynk
Svea Ekonomi 400 000 2-15 år 7,15 % Svea Ekonomi
Bank Norwegian 600 000 1-15 år 6,99 % Bank Norwegian
Marginalen Bank 350 000 2-12 år 3,50 % Marginalen
Sevenday 500 000 1-12 år 3,45 % Sevenday

Fördelar

Refinansiering kan vara tidskrävande och dyrt, och ett nytt lån kan sakna förmåner som ett befintligt lån erbjuder. Refinansiering har dock flera potentiella fördelar:

Spara pengar

Det vanligaste motivet till refinansiering är att spara pengar på räntekostnaderna. För att göra det måste du vanligtvis refinansiera med ett lån med en ränta som är lägre än din nuvarande ränta. Särskilt med långfristiga lån och stora belopp, kan en räntesänkning resultera i betydande besparingar.

Lägre betalningar

Refinansiering kan leda till lägre månadsbetalningar. Resultatet är enklare hantering av penningflöden och mer pengar tillgängliga i budgeten för andra kostnader. Det är som att starta om klockan och förlänga den tid det tar för att återbetala ett lån.

Samla skulder

Om du har flera lån, kan det vara meningsfullt att samla skulder i ett enda lån, särskilt om du kan få en lägre ränta. Det blir lättare att hålla koll på betalningar och lån.

Nackdelar

Refinansiering är inte alltid ett klokt drag. Initiala kostnader kan vara för höga för att göra det värt, och ibland överväger fördelarna med det nuvarande lånet de besparingar som är förknippade med refinansiering.

Transaktionskostnader

Refinansiering kan vara dyrt. Speciellt med lån som bostadslån, kan stängningskostnader lägga till tusentals kronor. Du vill se till att du verkligen hamnar på plus innan du betalar dessa kostnader. Andra typer av lån, inklusive lån från online långivare, kan inkludera olika uppläggningsavgifter.

Högre räntekostnader

Refinansiering kan slå tillbaka. När du sträcker ut betalningar under en längre tid, betalar du mer ränta på din skuld. Du kan få lägre månatliga betalningar, men den fördelen kan motverkas av den högre totalkostnaden.

Vad som inte ändras

Medan refinansiering kan ändra villkoren för ett lån, vissa aspekter av lån ändras inte med refinansiering. Din skuld kommer inte att förändras om du flyttar ditt lån. Det är möjligt att göra cash-out refinansiering eller rulla över stängningskostnader i befintliga lån, men det ökar din skuldbörda.

Säkerheter

Om du använt säkerheter för lånet, kommer det förmodligen fortfarande att krävas för det nya lånet. Till exempel, refinansiering av bostadslån innebär att du fortfarande kan förlora hemmet om du inte gör betalningar. Likaså kan din bil återtas med de flesta billån.

Varför refinansierar man lån?

Möjligheten att spara pengar är ett uppenbart motiv för refinansiering, och i åtminstone ett par specifika fall är det klokt att undersöka möjligheterna.

Förbättrad kreditvärdering

Om du nyligen har kommit ur en svår ekonomisk situation som skadat din kredit värdering, har du kanske lån med en hög ränta. Kanske har du tillfälligt varit mellan jobb och dragit på dig skulder.  Oavsett anledningen är den goda nyheten den att när du har förbättrat din låga kreditvärdering kommer du sannolikt kan refinansiera dessa lån till en betydligt lägre ränta.

Hemrenovering/förbättring

Om du har en hel del eget kapital i ditt hem, kan du återinvestera detta kapital i ditt hem för att göra välbehövliga reparationer eller bara för att renovera fastigheten med ett extra rum, en swimmingpool, eller vad du vill.

Frågor och Svar

Vad är en refinansieringslån?

Refinansieringslån ersätter ett befintligt lån med ett nytt lån som betalar av skulden på det gamla lånet. Det nya lånet bör ha bättre villkor och förbättra din ekonomi. Detaljerna beror på vilken typ av lån och din långivare, men processen ser typiskt ut så här:

Du har ett befintligt lån som du vill förbättra på något sätt.

Du hittar en långivare med bättre lånevillkor, och du ansöker om ett nytt lån.

Det nya lånet betalar den befintliga skulden.

Du gör betalningar på det nya lånet tills du betalar det eller refinansiera det igen.

Hur fungerar refinansieringslån?

Refinansieringslån innebär omvärdering av en person- eller företagskredits villkor och kreditstatus.

Konsumentlån som vanligtvis kan refinansieras inkluderar hypotekslån, billån, och konsumtionskrediter.

Vad förändras vid refinansiering av lån?

Om ditt nya refinansieringslån har en lägre räntesats men samma löptid får du lägre månadsbetalningar.

Om du refinansierar med en längre återbetalningstid kan du sänka din månatliga betalning, men det kan också öka det totala beloppet du betalar över tid.

Tänk på att du alltid kan betala av lånet snabbare genom att höja den minsta betalningen – men kontrollera med din långivare först, eftersom vissa kan ta ut en avgift för tidigare avbetalningar av lån.

Går det att refinansiera dyra lån?

Om du har ett lån som är för dyra eller för riskabla att leva med, kan du ofta refinansiera med ett bättre lån.

Saker och ting kan ha förändrats sedan du lånade pengar, och flera sätt kan vara tillgängliga för dig att förbättra dina lånevillkor.

Oavsett om du har ett bostadslån, billån, eller andra skulder, kan refinansiering flytta skulden till en bättre plats.

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics