Låna pengar utan ränta

21 maj 2024

Låna pengar utan ränta

Låna pengar utan ränta; Många sms-, mobil-, snabblåneföretag erbjuder räntefria lån till nya kunder.

Det finns många aktörer som vill låna ut pengar och genom att komma med ett generöst erbjudande vill de locka till sig nya kunder.

Att låna utan ränta eller avgift är naturligtvis så förmånligt som det kan bli och behöver du fylla på i plånboken för att täcka upp en oväntad utgift eller för ett spontant inköp går det bra att utnyttja de olika erbjudandena.

Hur funkar det att låna utan ränta?

Ovan har vi listat de flesta av de långivare som du kan vända dig till för att få ett sms lån utan ränta. Det finns inget som hindrar att du provar flera av dem om du behöver låna en större summa pengar. Du måste dock vara väldigt noga med att betala i tid.

Om du missar betalningen kan du bli avstängd och mister möjligheten att ta ett litet lån när du kan behöva det.

De flesta räntefria lån löper på 30 dagar

Konkurrensen är stenhård. Det finns många som vill låna ut pengar och alla behöver de nya kunder. Det är en utmärkt situation för alla konsumenter som behöver ett kassatillskott.
Genom att bli ny kund hos någon av långivarna ovan kan du få låna pengar utan ränta eller avgifter i upp till 30 dagar.

Ett sms lån utan ränta är det billigaste och smartaste sättet att få fram slantar för att snabbt fylla på i plånboken utan att behöva fråga släkt och vänner om hjälp.

Det är viktigt att du betalar tillbaks lånet i tid annars kan avgifterna för lånet snabbt bli höga. Tanken med ett lån med gratis ränta var ju att det inte skulle bli dyrt. Om du halkar efter med betalningen kommer det att tillkomma avgifter och det billiga lånet kan då plötsligt bli väldigt dyrt.

Vad innebär räntefritt?

Avgifterna för ett mobillån kan vara flera. Vissa företag tar en avgift för att skicka en ansökningskod via sms – detta oavsett om du blir beviljad ett lån eller inte. Sedan kan lånet ha en uppläggningskostnad och en hanteringsavgift. Till detta kommer ränta på lånet.

Vem erbjuder lån med noll ränta?

Den största kostnaden för ett lån upptas vanligen av räntan vilket är den ersättning långivaren tar ut för att ge krediter. Räntan ska täcka eventuella kreditförluster för kunder som inte kan betala tillbaka sitt lån (vilket är ganska många av de som tar sms lån) samt ge vinst till kreditgivaren.

Tidigare bestod de flesta sms lån av en fast avgift men nu tas kostnaden oftast ut som ränta vilket rapporteras till skattemyndigheten.

Det är en stor fördel för den som lånar eftersom räntan är avdragsgill i deklarationen (30 % återbetalas). Detta förutsätter dock en inkomst och att det har betalats in skatt.

Många företag erbjuder smslån utan ränta för att locka till sig nya kunder. Det är ett bra sätt att prova på tjänsten och se hur det fungerar samtidigt som det innebär tillgång ett räntefritt lån som kan användas till vad som helst.

Noll procent ränta

För att slippa alla olika avgifter och istället låna pengar räntefritt kan du istället vända dig till någon av långivarna ovan och söka ett lån direkt på deras hemsidor – om du är ny kund kan du då få pengar till ditt konto utan att det kostar dig en krona extra (förutsatt att du återbetalar i tid).

Ett avtal om ett lån innebär att låntagaren har för avsikt att betala tillbaka lånet enligt vad som överenskommits. Långivaren lånar ut pengar med syftet att tjäna pengar på att ta ut en ränta.

Detta är det normala fallet, men det finns faktiskt sätt att ta lån utan räntekostnad – till exempel genom att utnyttja den räntefria perioden som erbjuds i ett kreditkort eller genom att ta ett lån med noll ränta som ofta erbjuds till nya kunder av små krediter.

Det går att få ett lån utan ränta genom att utnyttja 0 % kreditkort för den tillåtna tiden för att sedan ”rulla” över det obetalda beloppet över till ett annat kreditkort med 0 % ränta, och så vidare.

Risk med räntefri period

Risken med den här metoden för att få ett lån utan ränta är att lånet måste ”flyttas” till ett nytt kreditkort ofta inom 30-45 dagar för att man inte ska behöva betala ränta.

I princip räcker det dock med två eller tre kreditkort eftersom det ursprungliga kortet kan återanvändas så fort krediten återbetalats med ett annat kort.

Erfarna användare av denna metod och experter på området verkar vara överens och rekommenderar att man har en “kredit” som kan användas för att täcka kreditkortbelopp, med tanke på att krediträntan är lägre än räntan på kreditkortet.

Några av de vanligare metoderna att låna gratis är att betala skulden till kortföretaget före slutet av faktureringsperioden. Detta gör att man kan “köpa nu; betala senare “även om” senare ” bara är några veckor till en månad bort.

Om du behöver ett snabblån utan ränta för att köpa någonting är det bäst att först se om det finns någon handlare som erbjuder räntefri avbetalning. Detta är ett utmärkt sätt att få räntefri finansiering.

Dock är det mycket viktigt att inte slarva med återbetalningen då det räntefria lånet riskerar att omvandlas till en vanlig kredit till hög ränta (vilket såklart är hela syftet med att få en kund på kroken genom att locka med räntefritt). En hög ränta är vad som annars erbjuds för lån med låg kreditvärdighet.

Om du vägrar betala ränta till banken kan det vara värt att undersöka alla dessa alternativ.

Lån med låg eller ingen ränta kan fås på många håll men det kommer att krävas lite kartläggning av vilka möjligheter som finns och en viss ansträngning på låntagarens del.

Ingenting är någonsin verkligt gratis. Nedlagd tid har också ett värde så vad som är gratis är ofta helt enkelt i förhållande till hur vi själva subjektivt upplever det.

En bra startpunkt kan vara att skaffa ett kreditkort som erbjuder en räntefri period.

Aftonbladet: Han har lån utan ränta

JAK: Får inte marknadsföra lån utan ränta

Lån och ränta

Frågor och svar

Vad är ett räntefritt lån?

Räntefria lån är precis vad de låter som: lån som inte tar ut någon ränta. Det är viktigt att veta att detta inte nödvändigtvis betyder att lånet är gratis.

Finns det lån utan ränta?

Räntefria lån finns, men de tenderar att vara vanligare för dyra varor och tjänster, inklusive: Dyra konsumentprodukter, bilar och investeringar. Vissa mindre långivare kan ibland erbjuda lån utan ränta till nya kunder.

Kan jag få ett räntefritt lån?

Kolla om det finns aktuella erbjudanden om lån utan ränta på långuide.se Har du tur kan du som ny kund få ett lån helt utan ränta.

Vad är fördelarna med ett lån utan ränta?

Räntan är vanligen den största kostnaden för att låna pengar. Ett lån utan ränta är givetvis förmånligare.

Finns det nackdelar med räntefria lån?

Du behöver vanligtvis bra kreditvärdighet för att få ett lån utan ränta. Dessutom, om du inte betalar av det räntefria lånet vid ett visst datum eller om du gör en sen betalning, kan det omvandlas till ett vanligt lån med ränta.

Vilka räntefria lånealternativ finns det?

Om du kan vänta är det nästan alltid bättre att spara först. På så sätt kan du undvika att behöva ta ett lån alls. Dessutom, om du sparar på ett sparkonto med hög ränta, kan du tjäna ihop pengarna själv istället.

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics