Låna pengar för att köpa häst?

 19 juni 2024

Långuide.se

Det går att låna pengar för att köpa häst  hos de flesta långivare. Hästar kräver inte bara mycket tid och omsorg – de är även dyra i drift. Om du funderat på att ta ett lån genom Långuide.se för att köpa din häst är det nog bra att först sätta dig in i alla övriga utgifter som väntar. En egen häst kan kosta flera tusen kronor i månaden.

Fem saker att tänka på inför hästköp

  1. Kostnad

Det första du bör tänka på är också det tråkigaste – din ekonomi. Förstå redan från början att en häst inte är självförsörjande och att du kommer att behöva betala för foder och vård.

Precis som med alla djur, behöver en häst mat, husrum, vatten, medicinering och verktyg. Om inte du planera för allt kommer du och din häst att få bekymmer.

Förvänta dig oväntade (och dyra) veterinärräkningar och förvänta dig att få besök av din veterinär regelbundet.

  1. Foder

Varje häst är en individ, även de av samma ras. Ålder, aktivitetsnivå, hälsotillstånd och yttre faktorer såsom väder och rum kommer alla att ändra typ och mängd foder du köper för din häst.

Din häst kommer inte konsumera tillräckligt med gräs för att stödja sig själv helt.

Hästar har anpassat sig till domesticering. Korn, hö, protein, salt-alla krävs för att skapa en väl balanserad kost och en glad häst.

  1. Utrymme

Köp inte en häst för att ha på bakgården – om du inte råkar ha en väldigt stor. En rasthage bör vara minst 300 kvadratmeter för att ge utrymme för din häst att få lite motion.

Hästar behöver motion men även vind och solskydd för blåsiga och varma dagar. Ingen vill stanna ute en hel dag om det är dåligt väder, inte heller hästar.

  1. Verktyg

Hästar bör ryktas en halvtimme om dagen. Till det krävs borstar och andra verktyg.

Hov plockningar är också nödvändigt för att rengöra hovar. Hästhovar kan samla upp en hel del skräp som lera och stenar, och det är viktigt att hålla hovarna rena.

Stenar kan ha skarpa kanter, och insidan av en hästhoven är mycket känslig. En vass kant på en sten kan skära in, vilket inte bara orsakar smärta utan infektioner som kan vara dyra att behandla.

  1. Sällskap

Precis som människor behöver hästar sällskap. Det rekommenderas att din häst har någon form av sällskapsdjur att spendera sin tid med.

Detta kan vara en get eller ett annat djur, men en annan häst är bäst.

Medan debatten om hästars intelligens går vidare kan det ändå säkert sägas att hästar inte är dumma varelser. Hästar kan ha en annan typ av intelligens än vår egen och ska respekteras som kloka och kännande intelligenta varelser.
Lån för att köpa häst

Låna pengar till hästköp

Att köpa och äga en häst är inte billigt. Men jämfört med vad du får i gengäld, är det värt det många gånger om. Om du vet att du klarar av de löpande kostnaderna för att ta hand om en häst men inte vill eller kan spara ihop tillräckligt för själva köpet går givetvis att låna pengar till köpet.

Några speciella hästlån finns det inte men med ett vanligt blancolån går att använda till vad som helst.

Köpa häst - lån
De flesta som lånar pengar till hästköp gör sin låneansökan online eftersom långivare på nätet bearbetar ansökan mycket snabbare. Innan du tar ett lån är det viktigt att du gör din hemläxa för att identifiera den häst du vill köpa, kontrollerar säljarens uppgifter, försäkringsstatus och andra frågor som rör hästen.

Du måste också arrangera med bostadsutrymmen, utbildning, utfodring och se till att allt annat är på plats.

På lastoffers ekonomisidor finns lån för livets alla skeenden inklusive bra lån för att köpa häst.

Nyttiga länkar

Swedbank: Spara och låna till häst

Hästsverige: Lagar och regler

Fil.Kand Nationalekonomi, MSc Economics