Låna pengar med betalningsanmärkning

Claes BengtssonLåna pengar med betalningsanmärkning?

Att missa en räkning är lätt hänt. Bortrest på semester eller flyttat till ny adress. Det betyder dock inte att man inte klarar av ett lån. Om du har tagit dyra lån när det varit besvärligt kan det vara en god idé att ta ett hopbakslån och bli av med alla surdegar.

Smarta långivare på webben ser till framtida betalningsförmåga och inte historiska misstag.

Här finns lånen [juni 2019]

Goodcash ”Hur mycket vill du låna?”

Lån med max 9 anmärkningar

(50 000 kr)

Goodcash

Svea Ekonomi ”För alla tillfällen och behov”

Även du med en betalningsanmärkning är välkommen

(400 000 kr)

Svea Ekonomi

Moank ”Möjligheter för din ekonomi”

Lån med max 2 betalningsanmärkningar

(250 000 kr)

Moank

Frogtail Your credit everywhere

15000 kr i 2 år för endast 790 kr i månaden

(40 000 kr)

Frogtail

Ferratum Drömmar till så många som möjligt

Låna utan uppläggningsavgift

(35 000 kr)

Ferratum

Monetti Hur mycket behöver du låna?

Flexibla kreditlån med besked direkt

(20 000 kr)

Monetti

Låna med betalningsanmärkning

Om man inte betalar sina räkningar i tid hamnar de förr eller senare hos ett inkassoföretag som tar över ansvaret för att driva in pengarna. Då tillkommer flera olika avgifter och ränta ovan på det.

Om man trots uppmaning inte betalar kan skulden överlämnas till Kronofogdemyndigheten och man får en s.k. betalningsanmärkning. Men det behöver inte vara helt kört att få ett lån, om skulden är betald är chansen riktigt god.

Normalt är man helt utestängd från alla möjligheter att låna pengar om man har en anmärkning.

Snabblån med betalningsanmärkning

Snabblån med betalningsanmärkning

Banken gör oftast inte någon helhetsbedömning av en persons faktiska betalningsförmåga utan konstatera bara att man inte är att lita på och ger avslag på alla låneansökningar.

Som tur är finns det många mindre aktörer som ser till helheten och kan bevilja ett snabblån till kunder som de bedömer ha betalningsförmåga. Att har slarvat med en liten räkning, kanske för att man varit bortrest eller bytt adress betyder ju faktiskt inte att man behöver vara helt opålitlig.

Det finns flera snabblåneföretag som specialiserat sig på att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkning. De ser till helhetsbilden och har man en inkomst och i övrigt hyfsad ekonomi får man ofta ta ett snabblån eller mikrolån trots den där anmärkningen.

Dessa företag ger ut små lån med lägre krav och snabbare utbetalning. Nackdelen är att lånet ofta har en mycket kort återbetalningstid. Ofta ska det betalas tillbaks redan in om 30 dagar.  Lånen har högre räntor och måste marknadsföras som högkostnadskredit.

Det finns mängder av aktörer som kan erbjuda små lån betalningsanmärkningar. Dessa långivare använder sig av egna modeller för kreditvärdering där större vikt läggs vid framtida betalningsförmåga.  Den som har någon form av inkomst har därför ofta goda möjligheter att få ett lån.

Lån med anmärkning och kronofogden

Lån med betalningsanmärkning och kronofogden

Går det att låna pengar trots anmärkning och kronofogden? Tidigare misstag som lett till en betalningsanmärkning drar ner kreditbetyget i flera år och det är svårare att låna pengar med låg kreditvärdighet.

Vad många inte vet är att kreditbetyget även påverkas negativt av att byta adress eller arbetsgivare. Långivare vill se stabila förhållanden och är snabba att dra öronen åt sig för allting som signalerar motsatsen.

Även den som har en hög inkomst kan därför ha ett lågt kreditbetyg på grund av andra omständigheter än ekonomiska.

Lån med många betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning, hur liten och obetydlig den kan tyckas vara och trots att skulden sedan länge är betald, förstör din kreditvärdighet i 3 år.

Det finns dock möjligheter att få ett sms lån med betalningsanmärkning på mindre belopp. Om du har hamnat i en riktig knipa och behöver låna en mindre summa snabbt finns det även ett alternativ för den som har anmärkningar.

Krediter med kort återbetalningstid kan ibland leda till problem för låntagaren.

Låna pengar utan UC och med betalningsanmärkning

Låna pengar utan UC och med betalningsanmärkning

Nya moderna långivare på nätet fäster mindre vikt på fyrkantiga kreditupplysningar och bedömer istället varje låneansökning på egna meriter. Därför har uppgifterna från Upplysningscentralen (UC) mindre betydelse för bedömning av en låneansökan.

De vet att de flesta människor inte passar i en och samma mall och kan hitta lösningar även för kunder med låg inkomst eller låg scoring.

De väger in hela situationen (som ofta kan vara bättre än vad siffrorna i en UC visar) och strävar efter att hitta en individuellt anpassad lånelösning för alla situationer.

Hos Långuide.se finns långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning. En eller flera betalningsanmärkningar ger ett lågt kreditbetyg och normalt avslag på låneansökan hos alla banker.

Men det finns många lån som både är flexibla, prisvärda och inte har några extra avgifter för den situationen. Låntagaren betalar bara ränta för den tid pengarna används och lånet kan betalas tillbaks när som helst.

De långivare vi har valt att rekommendera har kontrakt som är enkla och lätta att förstå och utan luriga villkor eller några dolda avgifter. Det går snabbt att ansöka om ett enkelt lån och pengarna finns på kontot inom några dagar.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är den yttersta konsekvensen av en obetald skuld eller räkning. Ofta har flera påminnelser och sedan inkassokrav skickats utan resultat.

En betalningsanmärkning är inte resultatet av en enstaka utebliven betalning. För vanliga skulder mellan konsument och ett företag visar den på ovilja eller oförmåga att betala en skuld. Innan skulden slutligen hamnat hos kronofogden har det ofta gått flera månader. Det är alltså en lång tidsperiod som gäldenären haft på sig från den första påminnelsen. Först efter flera påminnelser och inkassokrav blir en skuld slutligen registrerad i det offentliga registret.

En betalningsanmärkning är ur en kreditgivares perspektiv mycket allvarligare än slarv med betalningar.

En betalningsanmärkning tas som intäkt för att en person inte hanterat sin ekonomi på ett ordentligt vis. Konsekvensen blir bland annat att det inte längre går att handla på avbetalning eller teckna ett nytt hyreskontrakt.

Om du har fått en betalningsanmärkning beror det på att du brutit mot ingångna avtal och inte betalat enligt vad som varit överenskommet. Att inte betala för varor och tjänster innebär att andra företag inte vill hamna i liknande situation.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Hur länge finns betalningsanmärkning kvar

En betalningsanmärkning kvarstår i registret i 3 år för privatpersoner och 5 år för företag. En betalningsanmärkning försvinner inte även om skulden är betald.

För privatpersoner tas anmärkningen bort senast tre år efter den dag då den uppkom.

Som tur är finns det många långivare som gör en individuell bedömning av betalningsförmågan.

De tittar istället på låntagarens nuvarande och framtida förutsättningar att betala tillbaks ett lån.

Det har stor betydelse vem som fått ett betalningsföreläggande utfärdat. En parkeringsbot väger lägg jämfört med till exempel en hyresskuld.

Betalningsanmärkningen kvarstår i tre år och syns på kreditupplysningen. Kreditupplysningsregistret är offentligt för alla som kan behöva informationen.

Skuld hos kronofogdemyndigheten

En skuld hos kronofogden innebär att myndighetens offentliga register innehåller information om att en person eller företag har fått ett betalningsföreläggande utfärdat mot sig. Det innebär att ett företag eller privatperson har fått en obetald skuld erkänd samt att skulden är obetald.

Vad händer med ett betalningsföreläggande?

Efter att ett betalningsföreläggande gått till kronofogden kontaktas gäldenären.

I ett första skeende skickas ett brev ”Skuld att betala” med information om sista betalningsdag för skulden. Om inte skulden betalas går myndigheten vidare med hårdare metoder.

Först görs en utredning för att se om gäldenären har några tillgångar.  I detta ingår att gäldenären får uppge inkomster, familjeförhållanden och levnadskostnader.

Kronofogden kan vidta kraftiga åtgärder för att driva in pengarna. Det kan handla om utmätning av inkomst samt tvångsförsäljning av egendom. Utmätning innebär att Kronofogden lägger beslag på och säljer tillgångar på en offentlig auktion.

Skulder hos kronofogden – en lönsam affär

Skulder hos kronofogden – en lönsam affär

En betalningsanmärkning säger ingenting om en persons kreditvärdighet, det vill säga förmågan att betala tillbaks ett lån. Även miljonärer får betalningsanmärkningar och storföretag som Volvo och Ericsson har hundratals.

Vad som är intressant för den som lånar ut pengar är återbetalningsförmågan. Den kan vara alldeles utmärkt trots att betalningsmoralen inte är den bästa.

Om det finns en återbetalningsförmåga går det därför att låna pengar trots tidigare obetalda räkningar. Givetvis förutsatt att skulden är betald.

Då Sverige har ett synnerligt effektivt sätt att genom myndigheter och kraftfulla åtgärder se till att obetalda skulder drivs in är det en intressant marknad att verka i och ge ut krediter till privatpersoner.

En privatkredit har en preskriptionstid på 10 år. Under den tiden kan mycket hända.

Ett litet lån har under tiden med avgifter och ränta på ränta vuxit till ett stort belopp.

För den som har tålamod och kan bida sin tid är det en lönsam affär att ha en portfölj med väntande skulder hos kronofogden.

Någon gång i framtiden kan de flesta göra rätt för sig och då blir det jackpott för långivaren.

Högkostnadskrediter är en lönsam affär och ännu lönsammare blir det om skulden betalas först efter några år.